Annonce

Annonce

Svar: Renlighed - 3 år, 6 mdr.


8. september 2009

Kategori:
Alder:
3 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Signes mor

Dejligt at høre at børnehaven er opmærksom!

Vurderingen af hvorvidt et barn fysiologisk er parat til renlighed, handler blandt andet om hvorvidt barnet kan holde sig - og her siger man normalt at et tegn er, at barnet kan holde sig tør i 3 timer ...

Hvis din datter endnu ikke kan det, så lyder det som om at hun ikke er helt parat endnu og det er ikke noget hun selv bestemmer eller kan styre. Det at kunne holde sig tør, bestemmes af forskellige hormoner og impulser i kroppen.

Fra hypofysen, som er en kirtel i hjernen udskille det antidiuretiske hormon (ADH). Det føres via blodet fra hypofysen til nyrerne, hvor det sørger for, at vandladningen bliver af passende størrelse i forhold til kroppens væskebehov. Mangler vi vand, bliver urinen mørk og koncentreret, er der rigelig væske i kroppen, dannes der mindre ADH, og urinen bliver tynd og farveløs.

Når man taler om ADH i forhold til børn, så er det ofte i forbindelse med børn, som tisser i sengen om natten. Det der hedder sengevædning, ufrivillig natlig vandladning eller Enuresis nocturne. Ufrivillig natlig vandladning kan skyldes at barnet danner mere urin om natten end blæren kan rumme. De fleste børn vågner, når blæren er fyldt og går på toilettet, men børn med sengevædning vågner ikke og tisser derfor i sengen.

Min umiddelbare tanke er at din datter stadig ikke helt fysiologisk er i stand til at mærke, hvornår hun skal tisse, hvornår blæren er fuld og hvornår hun således skal på toilettet. Det er lettere for hende at mærke afføringen, holde sig og nå på toilettet med det, men vandladningen er sværere at fornemme og det lyder som om at hun skal have lidt tid her ... Hendes blæremuskel skal jo også fungere - hun skal på en gang kunne holde sig og samtidig også kunne slappe af i blæren, når hun så skal tisse ...

Den mængde urin hun danner, vil naturligvis afhænge af hvor meget væske hun drikker ...


Annonce

... og det er vigtigt at du er opmærksom på at hun naturligt efter at have spist og også efter at have sovet - vil have behov for at komme på toilettet.

Det er også en god idé at du, når hun sidder på toilettet, hjælper hende til at sidde der længe nok til at blive færdig. Måske har hun ikke fået tømt blæren helt lige når hun sætter sig, men sidder hun der lidt længere, så kommer der lige lidt mere med ud og så drypper hun ikke i bleen bagefter.

Det er fint at du således lader hende beholde bleen på og fortsat følger hende på toilettet, opfordrer hende til netop at bruge toilettet så meget som muligt. Det er fint at rose hende, når hun har en tør ble og så må du naturligvis også gerne fortælle hende, at hun næste gang skal forsøge ikke at lave i bleen, men komme og sige til inden.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

At hun griner, når hun har lavet i bleen er sandsynligvis ikke udtryk for at hun synes det er sjovt, men snarere udtryk for at hun er lidt usikker på, hvordan hun skal reagere og hvad du nu siger .. når børn bliver usikre, så griner de ofte - det ser man også hos børn der tit for skæld ud og det er et udtryk for at de ikke rigtigt ved, hvad ben de skal stå på. Derfor er det helt fint, at du tydeligt fortæller hende, hvad du gerne vil have så hun ved hvad hun skal gøre i stedet - uden at nedgøre hende eller skælde ud, gøre tingene værre end de er osv. Men du må altså godt sige til hende, at det er lidt ærgeligt at hun nåede at lave i bleen og hun skal prøve at huske det til næste gang ... Så du stiller lidt krav og hun ikke er i tvivl om hvad du gerne vil have - men uden at skælde ud :) Som sagt er hun måske ikke fysiologisk helt parat endnu.

Lån bøger om renlighed, så I også får talt om emnet på en anden måde. Der er lige kommet en ny bog som hedder "jeg er fææærdig!" med en 'tryk og skyl - knap', som hun sikkert vil synes er sjov. Den er udgivet på Carlsens Forlag.

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

4. juli 2025 | Renlighed | 2 år, 5 mdr.

Hurtig pottetræning

Kære Helen Min datter er 2 år og 5 måneder, og det er nu på tide hun smider...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for dit svar. Det var lige hvad jeg havde brug for!

Tak fra Emmas (18 måneder) mor


Annonce