Svar: Prævention og amning
Kære Camilla
Med hensyn til amning og prævention, så er det sådan at præparater der indeholder østrogen er problematiske i forhold til amning.
Derfor anbefales det at bruge mini-piller fremfor almindelige p-piller fordi de ikke indeholder østrogen og hvis man vælger p-piller, så anbefales det at vælge de lav østrogenholdige produkter.
På samme måde er det med andre præventionsmidler, at det er bedst at vælge typer, der kun indeholder gestagen og ikke østrogen når man ammer. Det vil sige, at man f.eks. også kan bruge en p-stav eller få hormonindsprøjtninger, når man ammer fordi risikoen for at det påvirker mælkedannelsen er lille fordi de kun indeholder gestagen.
MEN der er jo aldrig nogen garanti og nogle kvinder oplever faktisk at præventionen godt kan påvirke deres mælkedannelse lidt alligevel, men det skulle altså rent teoretisk være bedre med minipiller end med rigtige p-piller.
I forhold til fremtidig frugtbarhed, så hører man her mange forskellige ting. Nogen siger, at p-piller kan nedsætte evnen, mens andre siger, at det faktisk forholder sig modsat. Netop den præcise koncentration af hormoner gør at kroppen ved p-pille stop er helt klar til at kunne blive gravid og at mange derfor oplever at blive gravide indenfor 3 måneder efter de er stoppet med p-piller. Det skulle, efter hvad jeg har hørt, svare lidt til de hormonbehandlinger man giver kvinder, som ikke kan blive gravide naturligt ...
Men måske din krop reagerer anderledes og at det ikke er det bedste for dig og her kan det være relevant at overveje en hormonspiral, det der hedder en Levonova-spiral. Den er lavet af plastik (i modsætning til kobberspiralen) og så afgiver den hormonet levonorgestrel som påvirker slimhinden i ...
... livmoderen, så et evt. befrugtet æg ikke kan sætte sig fast. Derudover gør den sekretet i livmoderhalsen mindre gennemtrængelig for sædceller og påvirker også æggestokken ved at nedsætte udviklingen af follikel og ægløsning.
Mange oplever at blødningsmængden nedsættes betydeligt, når de har denne spiral og nogle oplever at menstruationen helt stopper - faktisk siger man at 2 ud af 5 brugere af gestagenspiralen bliver helt blødningsfri. Sker dette, skal man naturligvis sikre sig at menstruation ikke udebliver på grund af graviditet - for der er jo altid en risiko for at man kan blive gravid - uanset hvad præventionsform man bruger - intet er 100% sikkert, men dog tæt på ...
Hvis man bliver gravid trods brug af spiral og man ønsker at beholde barnet, så skal spiralen så vidt muligt fjernes hurtigst mulig. Der er naturligvis risiko for abort i denne forbindelse, men risikoen er større, hvis man lader spiralen sidde ... Der er ikke øget risiko for misdannelser hos barnet, selvom en graviditet opstår med en spiral.
Det sker også at man bliver gravid uden for livmoderen og der er naturligt en større risiko for graviditet uden for livmoderen, når man har en spiral - end der er, når man ikke har en spiral. Jeg har læst at der er mellem 1500-1800 graviditeter uden for livmoderen om året i Danmark og at årsagerne er flere. Det er altså ikke alt der kan tillægges brug af spiral, det kan f.eks. skyldes sammenvoksninger, ardannelser, betændelsestilstande i underlivet osv. Ud af de graviditeter der opstår udenfor livmoderen skulle ca 10% skyldes at kvinden har spiral ... Om dette tal holder, må du dog ikke hænge mig op på.
Jeg håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke med det hele :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Regntøj
Børn der bor i Danmark har brug for regntøj, når de skal være udenfor og lege, og vejret er mildt og vådt.
Regntøjet skal være vandtæt, men uimprægneret. Det er en god idé at vælge regntøj af tekstil, nylon (polyamid) eller plasttypen polyurethan (PUR). Gå derimod uden om regntøj af PVC som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Spørg evt. i forretningen og bed evt. om dokumentation fra producenten.
Regntøjet skal sidde godt uden at stramme. Det...
Søvn
Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.
Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.
Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.
Kærlig hilsen Stine