Annonce

Annonce

Svar: Blefri - 4 år


13. august 2009

Kategori:
Alder:
4 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Hej med dig

Jeg er generelt ikke tilhænger af at man starter renlighedstræning med at fjerne bleen, da det uden tvivl vil ske uheld og det er utroligt synd for barnet, det giver meget let følelsen af nederlag og utilstrækkelighed ...

Jeg anbefaler derimod at man lader barnet beholde bleen på, men at den fungerer som en sikkerhed. Barnet skal have faste toilettider og barnet skal ikke spørges "skal du tisse?" for så kan man være sikker på at svaret er nej og han tisser få minutter efter. Barnet skal derfor følges på toilettet på det tidspunkter, hvor vi andre normalt også går på toilet. Det kan være om morgenen, når vi står op, det sidste vi gør inden vi går i seng, vi tisser inden vi kører op for at handle, går i haven for lege osv. og barnet skal motiveres til at gå på toilet på disse helt naturlige tidspunkter. Altså ikke i tide og utide, men der hvor det føles relevant.

Man skal som sagt ikke spørger om barnet skal tisse men i stedet sige "Kom vi går lige ud og tisser, inden vi kører". Det står ikke til diskussion, det er sådan det er og det gælder for alle, sådan er det bare - man tisser inden man kører, det gør mor, det gør sønnike og det gør far.

Når barnet så sidder på toilettet så kigger man også på bleen, er bleen tør, så roses barnet for det - en tør ble er en succesoplevelse - og er bleen lidt våd, så pyt med det, så var det jo godt at barnet havde den på og den skiftes. En tør ble bruges igen og hives op og ned som et par underbukser.

Derudover så taler man med barnet ...


Annonce

... om at prøve at prutte lidt, for at få barnet til at presse og derved prøve at få lidt afføring ud. Igen kommer der noget, så er det super, kommer der ikke noget, så var det godt at barnet forsøgte.

Hvor langt jeres dreng er i sin renlighedstræning må I prøve at vurdere. Hvis han tilstrækkelig mange gange har hørt at 'store drenge bruger ikke ble' så vil han naturligvis være ked af at få den på igen og I må så forsøge med faste toilettider og se om det går. Vær opmærksom på at han sandsynligvis ikke kan holde sig mere end ca 3 timer, før han skal prøve igen ...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Børn vil som udgangspunkt gerne gøre det de ved gør deres forældre stolte af dem og hvis jeres dreng har en opfattelse af at I er mere stolte, hvis han er renlig end hvis han ikke er, så kan det være årsagen til at han lader som ingenting, når der sker uheld. Det er lettere at skyde det fra sig og ikke reagere, når man begår fejl end det er at indrømme at man har gjort noget galt ... sådan kan han i hvert fald godt have det.

Hvis I taler med ham om hvordan bleen kan bruges som en sikkerhed, så der netop ikke sker uheld i bukserne - at bleen ikke er beregnet til at tisse i eller lave i, men skal bruges præcis som et par underbukser og kun bruges fordi det er mere rart at kunne skifte den, end at skulle gå rundt med våde bukser, rød numse og hvad dertil hører - så kan det godt være at han vil have bleen på og I på den måde kan arbejde for renlighed ...

Jeg håber I kan bruge mine tanker videre på vej, fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

4. juli 2025 | Renlighed | 2 år, 5 mdr.

Hurtig pottetræning

Kære Helen Min datter er 2 år og 5 måneder, og det er nu på tide hun smider...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vælling

Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.

Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...

Læs mere i Babylex

Laktulose

Laktulose er et middel, som bruges ved hård mave. Hvis du oplever, at dit barn ikke kan komme af med sin afføring, afføringen er knoldet og hård, måske virker dit barn til at have smerter i forbindelse med, at det skal have afføring - så kan læge eller sundhedsplejerske anbefale dig, at du giver dit barn laktulose.

Laktulose drikkes, og kan f.eks. gives til baby på en ske. Laktulose virker ved at binde vand i tarmen og derved blødgøres afføringen, så barnet lettere kan komme af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Alleførst: Tusind tak for dit sidste svar - det er virkelig guld værd med professionelt svar og en "second opinion" :)

Med venlig hilsen
Natasha, mor til pige 4 måneder


Annonce