Svar: Problemer med søvn om dagen - 6 mdr.
Kære frustrerede mor
Det lyder for mig som om at du putter din datter lidt for tidligt, altså inden hun reelt er træt nok. Derudover fortæller du at hun sover godt om natten og ofte også sover en god lang nattesøvn. Når hun sover en lang nattesøvn, vil hendes dagssøvn naturligt være kortere end hvis hun sov en kortere nattesøvn.
Du skal gå ud fra at din datter har behov for 2 lure dagligt, en formiddagslur en en middagslur. Hendes døgnbehov er på ca 14½ times søvn, så hvis hun nogle nætter sover 11-12 timer, så vil hun om natten naturligt kun kunne sove 2-3 timer sammenlagt. Ofte vil børn i denne alder sove en formiddagslur på ca 45-60 minutter og en middagslur på ca 1½-2 timer.
Jeg sender dig derfor en plan for dagen, som kan give dit indtryk af hvad du kan forvente med den alder din datter har nu og hvad rytme I kan arbejde på:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre i mors seng
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk blød frugt i hånden, vand af kop.
Ammes og puttes til formiddagslur ca kl. 10, sover 45-60 minutter
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på. Vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur ca 13-13.30
Eftermiddag 16: Frisk frugt, frugtmos og ammes
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, ...
... suppleres igen med lidt brødskorper eller lignende i hånden, vand af kop.
Ammes og puttes til natten 19.30-20, sover i egen seng
Sen aften 23-24: Ammes og puttes tilbage til egen seng
Sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig.
Jeg har som sagt på fornemmelsen at du putter din datter lidt for tidligt i løbet af dagen og tænker at planen her giver dig en idé om, hvordan dagen kan skrues sammen og hvordan du rammer det rigtige tidspunkt for mad, amning og lur :)
Jeg tænker derudover at det vil være rigtig godt hvis du kunne lære din datter at falde i søvn i barnevognen og bruge denne som puttestedet om dagen. Det er fint med en sut og / eller en sutteklud og du må gerne køre hende en tur. Jeg ved at du har prøvet det før, men det du skal gøre er at starte med at lade hende sidde op. Hun skal altså ikke starte med at blive puttet, men skal sidde op i vognen, kigge på verden, mærke vinden i ansigtet og så putter du hende først, når hun tydeligt viser træhedstegn. Læg her mærke til klokken, det kan give dig en idé om hvornår hun egentlig er parat til at sove :)
Hvorvidt alternativ behandling, maveproblemer osv. vil hjælpe eller spille ind her - jeg tvivler. For mig at se lyder det mere som om at I skal se på dagens rytme og kigge lidt mere på klokken i forhold til netop mad, amning og søvn :)
Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med hende!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Fødsel
En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.
Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...
Dåb
Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.
I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.
Før dåben skal I vælge mindst 2 og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.