Annonce

Annonce

Svar: Næsten aldrig afføring


10. august 2009

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Mor

Du beskriver en pige, som har op til 10 dage imellem sine afføringer og som tydeligt har ondt, når hun skal af med det. Det kan godt være at hun ikke vrider sig af smerte, det kan godt være at hun ikke har feber og det kan også godt være at afføringen ikke kommer ud som små hårde knolde; MEN hun er besværet af det og hun har ondt, det er ubehageligt, når hun skal af med det og derfor synes jeg hun skal behandles.

Du kan købe laktulose på apoteket. Du kan give hende 10ml og se hvordan maven reagerer på det. Giv det som fast dosis, gerne fordelt med 5 ml 2 x daglig og se så hvordan hendes afføringsmønster ændrer sig. Hun skal sandsynligvis have det i en periode og det er helt fint at du hjælper hende med på den måde at holde maven igang. Samtidig skal hun så stadig have væske nok og du skal give hende så varieret mad som muligt.

Bibehold grød som morgenmad og evt. også som godnatmåltid inden hun skal sove. Giv hende kogte grøntsager sammen med rugbrøddet og giv hende gerne smørbart fiskepålæg og lignende til frokost. Giv hende den varme mad som I andre får og retter med hakket kød, sovs og forskellige krydderier er godt til at sætte lidt gang i maven og hun må få det hele. Det kan være spaghetti med kødsovs, boller i karry, lasagne, farsbrød, frikadeller, laks med pesto, kartoffelmos og millionbøf, rødspættefileter med remoulade eller hvad I nu kan finde på.

I takt med at du får gang i hendes mave, så vil hendes appetit sandsynligvis også ...


Annonce

... ændre sig lidt - man har jo lov at håbe :) - og hun vil begynde at spise lidt mere varieret. Det er dog meget normalt at børn efter 1 års alderen spiser betydeligt mere selektivt og det I beskriver lyder fint. Nogle dage er noget mad bare mere interessant end andet og andre dage er det så modsat.

Det lyder som udgangspunkt ikke som noget allergisk, altså ikke som om hun ikke tåler visse fødevarer. Derimod lyder det som om at hun har manglet væske og deraf har fået hård mave og nu skal maven så lige igang igen, hvor jeg tænker at I er nødt til at hjælpe den lidt på vej :)

Giv hende endelig også frugt og her både frisk frugt og bær. Giv hende også gerne frugtgrød, gammeldags frugtgrød med mælk på - det kan også sætte lidt gang i det hele.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

I stedet for tykmælk kan du en gang imellem give hende lidt koldskål (med tykmælk i). Hun bør generelt ikke få for meget kærnemælk, da det er for fedtfattigt men koldskål med tykmælk har et højere fedtindhold og hvis hun ikke får det hver dag, men bare en gang imellem så går det nok - netop koldskål kan være med til at sætte gang i maven ...

I takt med at laktulosen og kosten begynder at virke, så skruer du ned for mængden af laktulose. Du skal altså ikke fjerne det fra den ene dag til den anden, men prøve at gå lidt ned i dosis og se hvordan hendes mave reagerer på det. Går det fint, så trapper du yderligere ned, har hun behov for mere, så må du skrue lidt op igen ...

Fortsat held og lykke med hende og rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

4. juli 2025 | Renlighed | 2 år, 5 mdr.

Hurtig pottetræning

Kære Helen Min datter er 2 år og 5 måneder, og det er nu på tide hun smider...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annonce