Svar: Kernerugbrød og mælk
Kære Lisa
Når børn har problemer med eller tendens til hård mave, så kan det være en god idé at se lidt på kostsammensætningen og i forhold til Mathilde og den alder hun har nu, så lyder det som en god idé at du begynder at give hende lidt grovere brødtyper, med lidt flækkede kerner, som maven kan arbejde lidt med.
Hun er nu gammel nok til at kunne tygge det lidt grovere brød og det kan godt påvirke hendes mave i positiv retning. Grunden til at man normalt anbefaler at små børn ikke får kerner, er fordi de ikke er i stand til at tygge det og det kommer igennem systemet ufordøjet, så barnet får ikke glæde af dem. Samtidig kan det så medføre lidt løs mave, men det har I jo ikke problemer med - så prøv med lidt mere fiberholdt og grovere brød :)
Derudover kan det være en rigtig god idé at bibeholde grød om morgenen, havregrød er godt til at holde maven ...
... igang naturligt. Det vil også være rigtig godt at du fortsat koger hendes grøntsager om aftenen, men hun må også gerne få lidt gulerodsstave, rød peberfrugt, agurk, majs og lignende som hun kan spise som det er og det kan også være med til at sætte lidt gang i maven.
Derudover er frugt også vigtigt og hun kan få frisk frugt og bær eller du kan en gang imellem give hende en portion frugtgrød med mælk på.
Det er rigtigt at især sødmælk eller drikkemælk i det hele taget på nogen virker lidt forstoppende. Men modsat virker A38, tykmælk og det vi kalder acidophilus jo ofte rigtig godt på maven og er vigtigt for en normal tarmflora. Så din datter må gerne drikke lidt mælk og spise surmælksprodukter. Hvis hun får min 350ml og max 500ml mælk / mælkeprodukt dagligt, så er hun fint dækket ind i forhold til kalk :)
Fortsat held og lykke med hende, rigtig god sommer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Slik
Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.
Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.
Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.
Ifølge...
Feberkrampe
Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.
Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.