Annonce

Annonce

Svar: Grød og vand af kop - hvornår?


26. juli 2009

Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lise

Det er meget vigtigt ikke at starte for tidligt på skemad og vand af kop. Din datter har bedst af at få sin modermælkserstatning så længe som muligt og du bør tidligst begynde med anden mad, når hun er 4 måneder og kan du strække den til hun er 5-6 måneder, så vil det være rigtig fint. Da din datter er født lidt før tid, er det endnu mere vigtigt ikke at gå for hurtigt i gang, hendes tarme har brug for lidt tid til at modnes for at kunne nedbryde mere fast føde.

Når du på et tidspunkt skal starte med skemad, så vil det være en god idé at starte med lidt grød og starte i løbet af dagen, f.eks. til frokost. Hun skal ikke have mere end 4-5 tsk. grød af gangen og kun den ene gang dagligt og ved siden af skal hun have præcis samme mængde mælk som hun plejer. Mængden af grød øges langsomt over nogle uger og når hun begynder at kunne spise større mængder, så kan du begynde at give hende skemad to gange dagligt - her kan hun så få grød til frokost og grøntsagsmos til aften ... Men alt det kan vi tage til den tid. Lige nu er det vigtigste mælk til din datter.

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen: Flaske og sover lidt videre

Formiddag: Flaske

Puttes til formiddagslur

Frokost: Flaske

Puttes til middagslur

Eftermiddag: Flaske

Puttes til 3. lur

Aften: Flaske

Puttes til natten

Sen aften og midt nat: Flaske 1-2 gange efter behov

Som du kan se af denne plan, så vil det være rigtig fint, hvis din datter sover 3 lure dagligt og det lyder helt normalt at hun max kan være vågen 1½ time af gangen. Det ...


Annonce

... ændrer sig lidt i takt med at hun bliver ældre :)

Det vil også være fint med 6-7 flasker i døgnet, hendes mælkebehov er stort og hun har stadig brug for mange hyppige måltider igennem en dag.

Det er rigtig dejligt at du kan mærke at hun nu begynder at være mere aktiv og opmærksom i sine vågne perioder. Brug tiden til at pludre med hende, gå lidt rundt med hende, lade hende kigge på dig og på verden omkring jer.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Med hensyn til hikke, så skyldes dette så vidt jeg ved, at der sidder en nerve mellem spiserør og luftrør. Når den nerve stimuleres så begynder hikken. Det vil sige at hvis man spiser og noget 'klemmer lidt i spiserøret' så kan det stimulere nerven og på samme måde kan en bøvs, som sidder i luftrøret stimulere nerven. Da forholdende hos børn jo er meget små, der er ikke ret meget plads imellem luftrør og spiserør, så stimuleres nerven imellem meget let. Derfor får små børn ofte hikke i forbindelse med at de spiser eller skal af med en bøvs.

For at få hikken væk igen, så er det vigtigt at stimulere på ny og derfor hjælper det at give lidt at drikke, når noget kommer ned gennem spiserøret, så flytter det igen lidt på sig, ændrer på pladsen og så holder hikken op - altså lige ind til barnet igen bøvser... Det hele hjælper dog i takt med barnet vokser og størrelsesforholdende ændrer sig naturligt:o)

At ACD dråber hjælper skyldes derfor at de kommer ned i spiserøret og påvirker nerven. Lidt mælk eller lidt kogt vand ville sandsynligvis give samme effekt :)

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rosiner

Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.

Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.

Svampegiften findes også i økologiske...

Læs mere i Babylex

Portionsstørrelse børn

Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.

Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tak for dit gode svar sidst, som virkelig hjalp mig videre. Vi har valgt at beholde putteflasken lidt endnu :-)

Agnes mor


Annonce