Annonce

Annonce

Svar: Meget humørsvingende


24. juli 2009

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Sophia

Da William har været syg, så lyder det som om at I generelt har været inde i en periode, hvor han ikke har haft så meget overskud og sådan er det nogle gange.

Derudover tænker jeg, at hans alder naturligvis også spiller ind. Han er jo i en grænsesøgende alder og der skal ikke ret meget til, før han bliver utroligt ked af det eller modsat er meget glad. Børn kan i denne alder skifte humør meget hurtigt :)

Det er en svær alder for både børn og forældre og det kræver stor tålmodighed. Din dreng skal udvikle sig, han prøver forskellige ting, som falder ham svært og han bliver ulykkelig, når det ikke lykkes for ham. Han er ulykkelig over sin egen manglende formåen. Tilgengæld bliver han meget lykkelig og stolt, når noget så lykkes for ham.

Det kan være små ting, som får hele verden til at vælge for ham og nogle børn reagerer meget voldsomt. De skriger, sparker, slår, smider sig ned i gulvet og deres reaktion kan virke meget voldsom. Det bedste du kan gøre er selvfølgelig at sørge for at han ikke kommer til skade, hvis han bliver meget gal eller ked af det. Nogle børn bliver mere vrede, hvis man tager fast i dem, men mange børn vil falde til ro, hvis man holder om dem. Det kan godt være at han ikke lige vil med det samme, men så prøv at sætte dig på hug foran ham og lad ham komme ind i din favn til han er faldet til ro.

Når børn er meget pylrede og kede af det dagen igennem, så det være fornuftigt at se på kostens sammensætning samt jeres rytme for dagen. Hvordan barnet spiser og sover i løbet af dagen, kan have stor betydning for humøret og overskuddet til at møde verden.

Derfor sender jeg her et forslag til hvordan en dag kan se ud:

En plan for dagen kunne se således ud:

Morgen: Vågner og starter dagen med en portion havregrød, mælk af kop.

Formiddag: ½ bolle med smør, ost, marmelade, ½ banan eller anden frisk frugt. Vand af kop.

Frokost: Rugbrød med forskelligt pålæg, gerne fiskepålæg flere gange om ugen. Rester fra ...


Annonce

... aftensmaden, det kan være pasta, frikadeller, kyllingelår, suppleret med forskellige grøntsager som gulerødder, ærter, majs, agurk, rød peberfrugt eller lignende, der gives som tilbehør til brøddet. Vand af kop

Puttes til middagslur

Eftermiddag: En portion yoghurt med müsli, frisk frugt og friske bær, ½ bolle med smør, ost. Vand af kop

Sen eftermiddag: Imens du laver aftensmad, kan han tilbydes lidt forskelligt grønt, agurkestænger, rød peberfrugt eller lignende ligesom til frokost

Aften 18.30: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Mælk af kop.

Puttes til natten med en godnathistorie


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Det er vigtigt at spise sundt og godt for at gøre humøret stabilt. Serotonin er et af de stoffer som er med til at holde vores humør stabilt og forbedre vores søvnkvalitet. Serontonin bliver produceret, når vi indtager tryptofanholdige fødevarer og dette sikres blandt andet når vi indtager bananer, brød, pasta, fede fisk som laks og makrel, kylling og kalkun, en bagt kartoffel og forskellige grøntsager er også vigtigt.

Det er vigtigt at man allerede fra morgenstunden og dette gælder både børn og voksne, starter dagen med protein og fiberrig morgenmad. Havregrød eller havregryn får blodsukkeret til at stige langsomt hen over nogle timer, hvilket vil give vedvarende energi og stabilisere humøret.

Derfor anbefaler jeg ofte også havregrynsboller som mellem måltider, fordi det er vigtigt til at stabilisere og gøre at barnet føler sig godt tilpas.

Det er vigtigt at undgå saftevand og unødigt søde fødevarer. Ren frugt er at foretrække og vand bør som hovedregel være tørstslukker.

Min umiddelbare tanke omkring pylrede, utilfredse og brokkende børn er derfor at man prøver at gennemtænke, hvad barnet indtager af mad og drikke i løbet af dagen, om kosten kan sammensættes mere hensigtsmæssigt og at man så vidt muligt tilbyder vand som tørstslukker.

Håber dette hjælper dig videre og giver jer lidt mere ro.

Fortsat held og lykke med ham:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex

Faderskab

Et barn, der er født i Danmark, skal som udgangspunkt have registreret en far. Det er vigtigt, fordi barnet har ret til at kende sin biologiske baggrund, og fordi faderskabet giver både barnet og faren en række rettigheder og pligter.

Hvis I forældre er gift, så får faderen automatisk faderskabet. Hvis I forældre ikke er gift, så skal du ansøge om faderskabet - og det skal du gøre i forbindelse med barnets fødsel og inden for 4 uger. Hvis I ikke har anmeldt faderskabet inden for...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det er lige før jeg synes det bliver pinligt at jeg skriver så meget til dig, men dine svar er enormt nyttige og jeg har fået en god tillid til dig, så du kommer til at høre mere fra mig.

Tak fra Sophus´ mor


Annonce