Annonce

Annonce

Svar: Søvn, hun er ikke udhvilet


29. juni 2009

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Line

3 flasker mælk a 150 ml er alt alt for lidt til en pige på 6 måneder, så der er ingen tvivl om at det at din datter er så urolig, ked af det og søgende, handler om at hun har behov for både mere mælk og mere mad.

Du skal ikke fokusere så meget på hvor store mængder skemad du giver hende, lidt har også ret og det er fint, hvis hun bare spise ½ dl. 3 x dagligt. Ved siden af dette skal hun have lidt mad i hånden, lidt at gumle på, opbløde med spyt osv. og så skal hun derefter have mælk. Det er rigtigt at mælken ikke må tage lysten væk til skemad, men derfor skal du netop også starte med skemaden og give mælken bagefter ...

Jeg har for nylig sendt dig en plan for dagen og det er vigtigt at du prøver at følge denne. Hun bør få 3 måltider skemad + to mellemmåltider som består af frugt, du skal hjælpe hende med at holde fokus osv. som beskrevet, og så skal hun have sine 6 flasker i døgnet.

Du er nødt til at forsøge at følge rytmen som jeg har skitseret, hun vil sove bedre, når hun får mere mad og mælk og søvnen om dagen vil naturligt også påvirke søvnen om natten.

Du skal naturligvis sikre dig at hun ikke har ondt i ørerne eller andet - men som du beskriver det, så lyder det hos jer som om at lillepigen mangler både mad og mælk og det sidste kan du i hvert fald godt få i hende ... :o) Det er rigtigt at du ikke kan tvinge hende til at spise, men hun er glad for flasken og har brug for mælk 6 gange dagligt, - følg planen.

De 3 flasker a 150ml, det giver 450ml dagligt. Det er nok til at dække hendes behov for jern, men det er slet ikke nok til at dække hendes væskebehov ... De fleste børn har ...


Annonce

... brug for det dobbelte!

Ud over mælke- og madindtaget, så sker der også udviklingsmæssigt meget med din datter lige nu. Hun bruger sin krop mere og mere bevidst, hun triller, vender sig efter ting, forsøger at krybe, hun pludrer rigtig meget, øver alle lyde både de høje tone og de lavere svælglyde. Hun er mere og mere bevidst om verden og hvad der sker omkring hende og hun har en naturlig lyst til at putte i munden - hænderne er ofte i munden. Derfor er det vigtigt netop at udnytte dette i forhold til madindtag.

Hendes udvikling og alt det der sker gør også at hun drømmer lidt mere om natten og at hun også øver sig motorisk når hun sover. Derfor får hun lagt sig i stillinger hun endnu ikke mestrer at komme væk fra og har naturligt brug for stillingsskift, få dynen op om sig osv. om natten. Det er derfor almindeligt at børn i denne alder sover mere uroligt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Så udviklingen spiller ind - men ellers så handler hendes dårlige søvn ganske givet om at hun ikke får mad og mælk nok - så hun skal ikke kun fyldes op til natten, hun skal have mere hele dagen igennem. Vi sover bedst, når vi er mætte - alle har svært ved at sove på tom mave. Vi sover også bedst, når vi har spist løbende dagen igennem, det giver mere urolig søvn kun at spise meget om aftenen, alt vi indtager skal jo nedbrydes i tarmene, så de arbejder på højtryk, når vi sover.

Hun skal aktiveres, leges med, sidde i barnevognen kigge på verden, tril ture med hende, lad hende opleve, mærke vinden i ansigtet osv. Fyld hende op med stimuli både fysisk og mentalt og så mad - så skulle hun gerne sove igen :o)

Fortsat held og lykke og rigtig god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.

Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...

Læs mere i Babylex

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.

NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annonce