Annonce

Annonce

Svar: Amning og skemad - hvordan kommer vi videre?


26. maj 2009

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Susanne

Man fjerner normalt amningerne om dagen først, de amninger som bibeholdes er amningen inden putning, omkring midnat og tidlig morgen. Da jeres datter ikke ammes inden midnat og tilsyneladende sover uden mælk til næste morgen tidlig, vil hun naturligt have behov for lidt ekstra mælk om dagen og derfor skal du nok amme hende om eftermiddagen - i stedet for at give hende tykmælk ... Men det er så amningerne før hendes lure, som I skal til at komme væk fra.

En plan for dagen ser nu således ud:

Tidlig morgen 04/05: Ammes og puttes i egen seng

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos, frisk blød frugt, vand af kop. Omkring 8 måneders alderen hvor hun begynder at kunne tygge lidt mere, så kan hun få ½ bolle, en ostestang eller lignende.

Puttes til formiddagslur uden amning

Frokost: Grøntsagsmos med kød eller fisk og tilbydes som nu agurk eller rugbrød i hånden. Stille og roligt skal hun omkring 8 måneders alderen igang med små rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, vand af kop.

Puttes til middagslur, forsøg igen uden amning, man kan også vælge at amme her i stedet for om eftermiddagen - det er mere fordi jeg tænker at amningen eftermiddag kan være god for jer, når du starter arbejde og sikrer hende så samtidig mælk nok, når hun nu ikke ammes omkring midnat.

Eftermiddag 15.30: Ammes og tilbydes også lidt flerkornsgrød med frugtmos, frisk blød frugt i hånden osv. Vand af kop.

Powernappen springes ofte over

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, lidt ris med sovs, boller i karry, farsbrød, indmaden af en frikadelle (kød eller fiskedelle), kogte grøntsager i hånden at gumle på selv, ...


Annonce

... kartoffelbåde og lignende, fint som I allerede forsøger. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes evt, for at sikre mælkeindtaget og give plads til mere mad i maven om dagen.

Vand af kop er øvelse, det tager lidt tid at finde ud af det og det er fint at I forsøger med forskelige typer af kopper. Hun er jo stadig kun 7 måneder, så det er helt naturligt at hun tager størstedelen af sit væskebehov fra brystet. Hun drikker sandsynligvis ca 800ml hos dig ved ca 4 amninger dagligt, så det er meget mælk hun stadig får. Vand af kop lærer hun stille og roligt hen af vejen :o)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Omkring 8-9 måneders alderen vil barnet normalt trappe ned til 3 amninger dagligt og det kan hos jer være tidlig morgen, eftermiddag og aften. Omkring 10 måneders alderen vil barnet fint kunne nøjes med 2 amninger dagligt - det kan fint svære aften og tidlig morgen - igen er det altså amningerne om dagen der forsvinder først :o)

Med hensyn til hendes motoriske udvikling, så lyder hun ganske rigtigt til at være godt igang. Det er dejligt at hun allerede kravler og nu også rejser sig ved tingene. I skal ikke forhindre hende i at udvikle sig, men må I stedet forsøge at være i nærheden og sørge for at hun ikke kan falde og slå sig for meget. At hun falder, når hun rejser sig kan nok ikke altid undgås, men hun må naturligvis ikke komme til skade.

Når hun rejser sig ved f.eks. køleskabet, så prøv at hjælpe hende med at komme ned at sidde igen - det er ofte det, som er svært for børn og der de har brug for lidt ekstra støtte, så hvis I kan hjælpe hende med at komme ned på numsen igen, når hun først har rejst sig, så er I allerede kommet rigtig langt :o)

Fortsat held og lykke med hende, rigtig god pinse:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Strømper

Strømper skal passe til barnets fod og gerne være en lille smule længere.

Til de spæde børn, kan man købe frotté strømper som er dejligt bløde og med næsten ingen elastik og dermed ikke noget, som strammer.

Strømper kan være af uld, bomuld eller af et blandingsprodukt og det kan være en god idé at medtænke, hvad materiale du vælger at købe strømper i. Til børn der sveder meget, kan uld være en fordel. Det samme gælder om vinteren, hvis dit barn f.eks. skal have...

Læs mere i Babylex

Bleudslæt

Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.

Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce