Svar: Overgang med familiemad mv
Hej med dig
Det er dejligt at din datter er glad for rugbrødshapsere og du må her sørge for at variere tilbuddet af smørbart pålæg. Det vil være rigtig godt, hvis du kan bruge fiskepålæg flere gange om ugen, det kan være sildepostej, torskerogn, makrel, tun eller lignende og er hun god til at tygge, så må hun også meget gerne få lidt rejer eller muslinger.
Det vil også være rigtig godt, hvis du kan supplere hendes indtag af rugbrød med grøntsagsmos. Det kan være mos fra aftenen i forvejen (måske det smager bedre dagen derpå :o)) det kan også være mos du køber på glas. I det hele taget er det jo dejligt at hun spiser grøntsagsmos :o)
Nu hvor hun er 8 måneder, så må hun faktisk få rigtig meget og meget gerne mad som smager af noget. Det kan være rigtig godt at bruge lidt sovs i madlavningen da det er med til at 'smøre' lidt og får maden til at glide lettere ned ligesom grøntsagsmos. Børn kan ofte godt lide retter som lasagne, pasta med kødsovs, laks med pesto, kartoffelmos og millionbøf, boller i karry og lignende og du må meget gerne give hende sådanne retter.
Du kan supplere hendes mosede mad med lidt mad i stykker, således at du f.eks. giver hende lidt godt kogte ...
... pastaskruer i hånden og lader hende spise lidt af dette selv, imens du supplere med pastaretten moset med en gaffel og du så mader hende - altså et mix mellem at spise selv og blive madet. Du kan også give hende et kvart stykke rugbrød om aftenen, går hun igang med at spise det, så glider der ofte også lidt af det andet på tallerkenen med ned. Det kan være en måde at få hende igang på.
Og så skal du naturligvis også sikre dig at hun er sulten nok, at hun ikke indtager for meget mælk i løbet af dagen osv. som fjerner lysten til mad - men det fremgår også af den plan for dagen jeg har sendt dig tidligere .. :o)
Der er ikke nogen fast mængde på rugbrød, nogle børn spiser meget (1½ rundtenom), andre betydeligt mindre (½ rundtenom) + tilbehør. I må forsøge jer lidt frem. De fleste børn vil i 8-9 måneders alderen fortsat have svært ved at blive mætte i rugbrød alene og vil have behov for supplement af grøntsagsmos ved siden af. Det kræver stor koncentration at spise mad i stykker og barnet bliver simpelthen for træt inden det er blevet mæt nok, så skemad er stadig vigtigt og nødvendigt i denne alder ...
Jeg håber I atter er hjulpet videre på vej og har fået lidt ro på - fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Ruske
Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.
Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...
Allergi børn
Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.
Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.
Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.
Kærlig hilsen Stine