Svar: Er det maven?
Hej med dig
Dejligt at I har haft en god weekend. Det er vigtigt at nyde dem når de er der - med små børn er alt så uforudsigeligt, man ved aldrig hvad næste dag, næste time bringer - så nyd de små gode stunder, det er vigtigt - så kan man også bedre klare det, når det går mindre godt :o)
Det lyder som om at maven driller lidt og den varierende afføring fra gråblå til grøn tyder også på det. Det er dog meget normalt at afføringen kan have de farver du skriver, når barnet får højt hydrolyceret erstatning ....
Du kan hjælpe hende ved at cykle med hendes ben, bukke dem og strække dem. Du kan hjælpe hende med lidt mavemassage, hvor du med to fingre masserer rundt om navlen i cirkelbevægelser - rundt og rundt i urets retning,gerne med lidt massageolie, badeolie eller lignende, så glider fingrene lettere.
Du kan også lave et lunt omslag og give hende dette om maven. F.eks. en stofble som du folder sammen, så den i bredden passer til at kunne ligge rundt om maven og så stryger du den lun og vikler den om hendes mave. Du skal her naturligvis sikre dig at hun ikke bliver overophedet, men det kan være med til at give en lille smule ro.
Du skal også være opmærksom på at hun bør være let oprejst, når hun spiser, det kan gøre at hun ikke sluger helt så meget luft. Du kan evt. forsøge med en anden type flaskesut, jeg har på det sidste fået en del positive tilbagemeldinger omkring de nye babybornfree flasker, som skulle minimere luftindtaget, når ...
... barnet spiser. Prøv at se under 'superlinks' her på siden.
En sut hjælper, det at få en sut, når hun har spist sin flaske og så samtidig blive svøbt kan give ro i maven. Det at sutte sætter gang i tarmperistaltikken og hjælper både luft og mad igennem systemet.
At få hende til at bøvse i forbindelse med måltidet er også en rigtig god idé. Holde hende, så ryggen så vidt muligt er lige og armene let løftet, så finder luften bedre vej ud.
Og så kan du som du også tidligere er blevet rådet af lægen til, bruge lidt kogt vand evt. med en lille smule sukker. Brug det, når hun er rigtigt ked af det, når hun er fyldt godt op med mælk og bare slet ikke kan finde ro og falde i søvn. Bare ganske få ml og så en sut i munden, det kan virke smertestillende på hendes mave.
I forhold til vægt og behov for mælk - så er hendes behov for mælk med en vægt på 4700g nu 800ml i døgnet. Hun bør derfor spise mellem 100-130 ml hver 3-4 time. Hun må naturligvis godt nøjes med 60ml en gang imellem, men så bør hun på andre tidspunkter tage betydeligt mere, så hun samlet får lidt mere mælk. Men mon ikke det kommer, når nu der er bedre gang i hendes mave.
Hvis I oplever at hun har svært ved at få gang i maven, hun bør have afføring mindst en gang i døgnet, så må I give hende laktulose. Hun må her få 2-2½ ml morgen og aften og det kan være en fordel netop at give det over to gange.
Jeg håber I hermed er hjulpet videre på vej igen, fortsat held og lykke med hende :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.