Annonce

Annonce

Svar: Fravælger flaske til fordel for rigtig mad


4. maj 2009

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Kamilla

Det lyder umiddelbart som om at din dreng er lidt træt af flasken og det er der jo egentlig ikke noget at sige til, når han har fået den gennem længere tid ...

I første omgang så kan du forsøge at skifte til et andet mærke af modermælkserstatning, simpelthen for at se om han bedre kan lide smagen af noget andet. Du kan forsøge dig med mme i brik i første omgang, så går der ikke helt så meget til spilde, hvis han ikke kan lide det. Du kan f.eks. prøve med NAN eller Babymælk fra Arla.

Derudover tænker jeg at du måske skal prøve med nogle andre flaskesutter, hvor mælken løber lidt hurtigere til ham, fordi hullerne er større eller fordi der er flere huller.

Det vil også være rigtig godt, at udnytte et lidt større indtag aften, nat, tidlig morgen - fordi han naturligt må være mere tørstig der ... Du kunne derfor godt forsøge at starte med en flaske om morgenen i håb om at han så ville drikke lidt mere. Har han indtaget mælk der, så behøver du heller ikke bekymre dig helt så meget om hvor meget han i øvrigt indtager om dagen - det er fint som det er og godt at du beriger grød og mos med mme, hvor det kan lade sig gøre.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og putter i jeres seng

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos (vær opmærksom på at hvis han ikke får mindst 400ml mme dagligt, så skal han have jerntilskud. Det kan du passende give ham sammen med frugtmosen her), ½ bolle med smør, ost i stænger, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden flaske (fordi han har fået om morgenen)

Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg osv. Vand af kop.

Puttes til middagslur, evt. med flaske. Det er fint at tilbuddet er der, så må han tage det han har behov for og 50ml er bedre end ingenting

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos, efter 9 måneders alderen kan komælk udgøre en større del af hans indtag og du kan derfor også begynde med lidt tykmælk eller lignende med frugtmos, revne æbler, banan osv. ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, ...


Annonce

... friske bær, vand af kop.

Aften 18: Mere og mere familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Mad der smager af noget og som tager udgangpunkt i jeres mad - han må gerne få lasagne, indmaden af en frikadelle, pasta med kødsovs, farsbrød, laks, fiskefileter, pangasiusfileter, boller i karry osv. Fortsat mad som er moset og også mad i stykker, mad i hånden at gnaske på selv. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten

Sen aften 23-24: Flaske - eller du kan forsøge at lade ham vågne selv og se om han så vil indtage en større mængde mælk. Måske vågner han kl 01 og er tørstig ...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Til frokost er det godt at give ham rugbrød med forskelligt pålæg, du skal vælge brød som har et højt indhold af fibre og som samtidig ikke indeholder hele kerner. Du kan købe smørbart pålæg som sildepostej, makrel, tun osv. du kan også bruge grøntsagsmos som smørbart pålæg, du kan lave ærtemos, avokadomos, humus osv.

Du kan bruge rester fra aftensmaden, det kan være godt kogte pastaskruer, stykker af frikadelle, fiskefilet, farsbrød. Du kan give ham stykker af pølse, hårdkogt æg, rejer, muslinger og lignende, ligesom du også kan give ham kogte ærter, majs, gulerod, rød peberfrugt osv. i takt med at han bliver bedre til at tygge og også får brug for at øve sit pincetgreb, vil han kunne spise flere af disse ting. Lige nu er det fint med mos og så supplere med lidt mere 'mad med bid i' - det lyder som om at I er godt på vej.

Du spørger om mælken i grød og mos tæller med, det gør det til en vis grad, men ikke helt. Det kan være med til at give ham kalk, vitaminer osv. men det giver ham ikke tilstrækkeligt med væske. Derfor er det som udgangspunkt vigtigt at han får sine flasker ved siden af. Modsat, må du også gå ud fra at hvis du tilbyder og han afviser, så får han sit behov dækket ...

Du må naturligvis holde øje med hans vandladninger, sikre dig at han tisser godt, har gang i maven osv. som tegn på at hans behov bliver dækket og så må du som beskrevet i dagsplanen, give ham jerntilskud, hvis han ikke får min 400ml mme dagligt.

Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex

Lattergas ved fødsel

Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.

Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.

Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Selvom jeg kun har sendt dig to spørgsmål, så kan jeg allerede mærke glæden og roen ved at jeg kan skrive til dig.

Tusind tak!
Hilsen mor til dreng på 7 måneder


Annonce