Svar: Farsyg og omklamrende
Kære Lene
Det handler kort og godt om at finde en balance. Der er ingen tvivl om at Emil er rigtig godt tilknyttet jer begge to og at I begge er og generelt har været rigtig meget om ham :o) Det er super dejligt, det er rigtig fint.
Du skriver at når du og Emil er alene, så er der ingen problemer, så kan han sagtens nøjes med dig og vil have dig hele tiden. Når far er der, vil han hænge på far, så er du mindre interessant ... Jeg kan godt forstå at det gør ondt i hjertet, men jeg tror ikke det er så personligt ment som det føles, det er snarere et udtryk for at Emil er rigtig glad for sin far og nyder det far kan, det far gør.
Vi er jo alle forskellige som forældre og tilbyder derfor også vores barn forskellige ting. Vi har forskellig måde at lege på, være sammen med dem på og nogle gange har barnet bare mere brug for det ene end det andet og det er okay.
Jeg tænker derfor at du skal lade far og søn være sammen, når det er behovet og så få lavet noget praktisk imens. Der er jo ingen tvivl om at hvis du har svært ved at lade de praktiske ting vente, så vil Emil jo kunne mærke det. Han fornemmer meget tydeligt om du er 100% nærværende eller om dine tanker er et andet sted, og hvis du ikke kan være nærværende når hele huset roder, så få ordnet det der skal ordnes og lad far tage sig af Emil imens.
Når I to så er alene og du også er nødt til at gøre praktiske ting, så må du prøve at inddrage ham, præcis som du også fortæller at du gør. Vil han lege selv, så lad ham gøre det, men lad ham så lege i rummet, hvor du er. Tag legetøj osv. med ud i køkkenet, tag vasketøjet med ind i stuen osv. så I stadig er sammen - hvis han kan se dig, så lyder det som om at han bedre accepterer at lege lidt selv :o)
Han frustration hænger sandsynligvis også sammen med at han endnu ikke mestrer at gå. ...
... Han kan derfor ikke følge efter dig, og du må her prøve at motivere ham til at komme ud til dig "jeg er lige her Emil, kom skat, kom ud til mor ..." så han lærer at du ikke er væk, ikke forlader ham fordi du går ud i et andet rum, du er der stadig væk, han kan godt lede efter dig.
De fleste børn er omkring 16 måneder inden de helt begynder at forstå dette, altså inden de begynder at kunne forholde sig til at man er der, selvom man ikke kan ses. Indtil da vil mange børn føle sig forladt, når man går fra dem og de forstår simpelthen ikke hvor man går hen. Det skal Emil lære og det må du hjælpe ham med.
Du behøver således ikke tage ham op hele tiden, du må godt bare vise dig i døren, gå rundt og snakke med ham, synge lidt osv. så han kan høre at du er der og lære det, forstå det. I kan også lege gemmeleg, bortetit osv. fordi han på den måde får en forståelse for at man stadig er der, selvom man er væk. Brug det også i dagligdagen "Hvor er far henne, skal vi finde far .... der var far jo" osv. når far sidder i et andet rum og I skal have fat i ham. Simpelthen for at motivere ham til at lede efter jer og give ham den forståelse.
Det er fint at I deles om opgaverne, hvorvidt du skal være den der altid bader og far altid er den der giver mad må afhænge af situationen. Hos jer lyder det som om at denne regel naturligt skifter, fordi far har skiftende vagter. Som udgangspunkt er det dog udmærket hvis begge forældre kan gøre alle ting. Igen en balance, for man skal jo også gøre det som fungerer bedst i dagligdagen og giver mest ro. Man skal jo ikke gøre alt til en magtkamp "nu giver mor dig mad uanset om du vil det eller ej" - det dur ikke. Mor giver jo mad, når far ikke er der, så mor kan jo godt .. Forstår du hvad jeg mener?
Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Suttekæde
En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.
Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.
Det anbefales at:
- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...
Salg af modermælk
Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.
Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.
Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.
Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S