Svar: Begynde at gå, ferie og mælk
Kære Charlotte
I skal bestemt ikke sætte jeres datter i en gå stol, den fjerner lysten til at gå selv og giver ikke styrke, bedre balance eller noget. Hold dig til din sunde indstilling om at hun gør de ting hun skal, når hun er klar til det :o)
At lære at gå har mange faser og nogle børn kommer meget hurtigt igennem de forskellige faser, andre børn bruger måneder på det.
I første fase trækker barnet sig op ved tremmerne i sengen, eller møblerne i rummet, herefter bevæger barnet sig fra side til side, ved hele tiden at holde fast med hænderne og flytte sine fødder.
I anden fase bruger barnet kun sine hænder til at holde balancen med og har derved langt mere styrke i sine ben og fødder. Barnet flytter ofte hånd over hånd og kan når det er sikkert nok, begynde at flytte en fod og en hånd af gangen.
I tredie fase øver barnet sig i at bevæge sig fra f.eks. et møbel til et andet. Endnu kun møbler, hvor barnet med sikkerhed kan nå det ene før det andet slippes.
I fjerde fase forsøger barnet at gå imellem møblerne uden støtte. Det vil sige slipper et møbel og bevæger sig hen til et møbel som er lidt uden for rækkevidde, tager et enkelt skridt og får fat i næste møbel. På dette tidspunkt kan barnet også stå op frit på gulvet uden støtte.
I femte fase vakler barnet forsigtigt og selvstændigt to eller tre skridt imellem møbler eller personer. Der er dog fortsat behov for støtte til at gå længere end dette.
I sjette fase begynder barnet at gå helt selvstændigt.
Jeres datter er i gang med at rejse sig ved tingene og øver sig i at holde balancen og stille og roligt vil hun så begynde at gå til side, ved at flytte sine ben og hænder. Det tager tid, men hun er på vej.
Når hun begynder at have større balance og mod på at gå mere frit, så vil en gåvogn være en idé - altså ikke en gåstol, men en vogn, som hun kan skubbe foran sig.
Med hensyn til rejse til New York, så lyder dette helt fantastisk og det vil naturligvis blive en stor oplevelse for jer alle. Man kan sagtens rejse med et 1 årigt barn, men ferien bliver naturligvis anderledes end man er vant til og det kommer til at foregå ...
... meget på barnets præmisser.
Når man rejser langt og der er stor tidsforskel, så er det ofte en god idé at rejse, så man lander i det pågældende land om aftenen. Det kan hjælpe på at komme bedre ind i rytmen, hvis man kan starte med at få aftensmad, når man kommer frem og så gå i seng. Ofte vil man så vågne meget tidligt næste morgen, men det er jo til at finde ud af - her må man til barnet så sørge for at kunne tilbyde noget grød, brød eller andet - for hun vil være sulten ...
Det er ofte sværere at komme hjem, det kan være meget svært at vende tilbage til DK og finde ind i rytmen igen. Her må man naturligvis forsøge at komme så hurtigt som muligt tilbage til dagligdagen, forsøge at skabe en rytme for mad, søvn, leg osv. som barnet fremover skal følge. Svært er det, fordi børn naturligt sover når de er trætte og vågner når de ikke har behov for at sove mere. Man kan heller ikke forklare små børn at "nu er det nat og du skal sove", hvis ikke barnets indre ur oplever det sådan ... men det kan lade sig gøre.
At være væk fra vuggestue eller dagpleje en uges tid ændrer normalt ikke alverden. Det er jo ikke meget anderledes end hvis hun har været hjemme på grund af sygdom. Det er dog klart at hun naturligt kan have behov for lidt ny indkøring igen, fordi hun for det første vil være træt og ude af rytme, når hun bliver afleveret (det er sværere når man mangler overskud) og fordi hun jo ikke har nået at gå der så længe at det er blevet en naturlig del af dagligdagen.
Med hensyn til modermælkserstatning og mælkebehov, så er det en god idé at Anabell får 400ml mme dagligt indtil hun er 12 måneder fordi hun derved får sit behov for jern dækket. Hvis hun ikke får 400ml mme, skal skal hun have dagligt jerntilskud.
Ellers vil det normalt være sådan at man skærer mængden af mælk stille og roligt ned, så hun til sidst kan nøjes med at få lidt mælk af en kop. Og stille og roligt erstattes flasken med et andet aftenritual. Det kan være at putte med en bamse, få godnathistorie, synge en sang eller bare sidde og holde lidt i hånden.
Håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Bug Buster
Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.
Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.
Du kan købe "Bug Buster"...
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.