Svar: Vågne timer vs sovetimer - hvordan ændres det efter alder?
Kære Anna
De fleste helt små børn vil naturligt sove 6-7 timer i løbet af dagen og mellem 8-10 timer om natten. Sammelagt vil de have behov for 15-16 timers søvn i døgnet. Med den alder din datter har nu, vil hendes søvn ofte være fordel med 3 lure i løbet af dagen - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen og længden af disse kan godt variere lidt fra dag til dag, ligesom de også kan variere lidt fra barn til barn.
Nogle børn sover således 3 lure af 2 timer hver, andre børn sover 1½ time + 3 timer + 1½ time og atter andre børn sover 3 timer + 3 timer + ½ time ... Det er forskelligt og sålænge barnet ikke er ældre end din datter, må man forsøge at følge barnets rytme.
I 3-4 måneders alderen oplever de fleste at barnets søvn ændrer sig. Barnet begynder at være mere vågen, aktiv, lægger mærke til verden omkring sig, der skal ligesom ske noget ' tiden skal ikke soves væk' og derfor begynder mange børn i den alder at have lidt ...
... længere vågne perioder og sove lidt kortere lure - de har dog fortsat behov for 3 lure dagligt.
I takt med at man begynder med skemad, så sker der ofte en ændring igen, det at få mad på nogenlunde faste tidspunkter og sove på nogenlunde faste tidspunkter er vigtigt og barnet vil stille og roligt begynde at sove mindre og være mere og mere aktiv om dagen. De fleste børn begynder således i 6 måneders alderen at kunne nøjes med kun to lure dagligt.
Søvnen, behov for lure i løbet af dagen og behov for søvn generelt ændrer sig altså stille og roligt i takt med at barnet bliver ældre, det sker normalt helt af sig selv. Som forældre må man bare forsøge at følge med og finde en rytme, som passer både forældre og barn - at barnet så vidt muligt sover om natten og er vågen om dagen, er f.eks. en meget god idé ... Men lige nu, skal jeres datter have lov til at sove som hun gør altså ca 3 lure dagligt.
Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Amning og sex
Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.
Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.
Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...
Fontanellen
Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.
Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)
Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!