Annonce

Annonce

Svar: Natflaske, lære at lege selv


17. marts 2009

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej igen

Da Freya er en meget spinkel og lille vimmer pige, så synes jeg I skal bibeholde mme lidt endnu, men stille og roligt skal flasken jo helt væk og så kan I overgå til lidt mælk (sødmælk eller letmælk) af kop inden sengetid. Trygheden og nærheden som flasken giver hende lige nu, kan hun stadig få ved at sidde i jeres favn, få læst en historie, blive sunget lidt for eller lignende.

Det er helt normalt at børn i den alder, hvor de begynder at bevæge sig mere og mere rundt på egen hånd, har behov for større tryghed og nærhed. De virker ofte mere pylrede, morsyge og kan meget let virke omklamrende i deres kontakt. De hiver sig fast i bukserne, vil være på arm, nægter at komme på gulvet, vil ikke sidde selv, græder når man går ud af rummet osv. osv.

Nogle gange skal man naturligvis følge barnet, tilbyde den tryghed og nærhed som barnet søger. Sidde med hende på skødet, lade hende opleve verden fra jeres trygge favn, den trygge base. Andre gange skal man forsøge at motivere hende til at prøve lidt selv og det kan godt være at I skal forsøge jer lidt mere med det :o)

Når du har praktiske ting der skal gøres, så tag hende med. Sæt hende i den højestol ved siden af dig, når du laver mad. Så er hun i din højde og kan bedre følge med i hvad du laver og du kan give hende lidt små smagsprøver i hånden efterhånden som tiden skrider frem.

Når hun græder og du går ud af rummet, så tal med hende, så hun kan høre at du er der. Fortæl hende også hvad du skal og hvad der sker "mor går lige ud med skraldespanden", så hører hun døren åbner, skridt, et låg der smækker, skridt igen og så er du atter tilbage "hej skatterpige, så er mor her igen". Stille og roligt lærer hun hvad "mor går lige ud med skraldespanden" betyder - at du kun er væk i kort tid, så kommer du igen.

Prøv også at motivere hende til at følge dig "kom herud skat, mor er lige her, hej, jeg er her, kom skat" og få hende til at gå efter lyden, følge efter dig i stedet for at du hele tiden skal være hos hende og følge hende.

Hun har stadig brug for at lege sammen med dig og vil have svært ved at lege alene, hun har stadig svært ved at finde ud af at bruge legetøj, hvis ikke du viser hende hvordan og det sjoveste er hvis du kan bygge et tårn af klodser og hun så kan vælte det. Hun lærer at samle klodserne ved at se hvordan du gør og derfor er I gennem længere tid nødt til at gøre tingene sammen.

Hun peger mere og mere på ...


Annonce

... ting, nyder at du sætter ord på og vil gerne lære og udforske, hvad er det, hvordan virker det osv. Men hun søger også din opmærksomhed og hun har brug for din accept og deltagelse af hendes leg. Man taler om et fælles tredie, hvor I to fælles kigger på et stykke legetøj, en bil på vejen, en fugl i træet osv. og hvor man fælles deler den oplevelse og taler om det, taler om hvad I ser, hvad den siger osv. Børn har brug for disse fælles oplevelser.

Lege din datter selv kan lege og stille og roligt bliver bedre og bedre til at klare alene er f.eks. ting, der kan puttes i, tages ud, sættes på, skubbes og trækkes. Store kasser der kan flyttes rundt med, puttes ting op i, kasser der kan væltes, bolde, balloner (men pas på hvis de springer). Papir/blade der kan rives i stykker, samle-/ringpyramide, hammerbræt, simpel puttekasse, lege med sand og vand, tom emballage, se på billeder i en bog, høre/lytte/danse til musik.

I skal naturligvis sørge for at jeres datter føler hun er en del af jeres familie, men i en balance, for at I forældre også får lov til at tale sammen, så hun ikke 'styrer alt'. Det er naturligvis hensigtsmæssigt, hvis I kan spise aftensmad sammen, for hun har svært ved at forstå og forholde sig til at I spiser, når hun selv er færdig og gerne vil lege. Hvorimod hvis I sidder omkring bordet sammen, så er det også mere naturligt at sidde der og netop blive der lidt længere. Alternativet til at komme væk fra sin stol, kan være at komme på skødet og så derfra spise lidt mere, så I er sikre på at hun får nok mad.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Jeg synes også I skal lade jer selv og hende komme lidt mere ud, hvis hun protesterer over at køre lang i autostol, så vælg lidt kortere ture at starte med, men gør det til en god ting at komme ud og opleve verden fremfor at blive hjemme hele tiden. Det giver energi at komme ud, at opleve noget andet end hjemmets fire vægge og det gælder for jer alle.

Freya har også godt af at komme ud og opleve ting, hun har godt af at blive stimuleret på alle fronter og netop det kan gøre det lettere for hende ikke at kræve jer helt så meget, når I kommer af. At komme lidt mere ud, få gået nogle ture, se på dyr, biler, skoven, løfte sten og kigge på bænkebiddere, tage til stranden, indkøbscenteret, zoologisk have osv. vil være godt for hende og når I så kommer hjem, så vil det måske af sig selv give naturligt mere ro på.

Håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Muslingeskaller - brystvorte

Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.

Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...

Læs mere i Babylex

Vitaminer børn

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:

- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.

- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce