Brev:
Adfærd og opdragelse
Kære Helen,
Så er det tiden for et råd igen.
Vores søn bliver snart 1½ år og han er en glad og meget livlig dreng (enebarn). Han har i de sidste 2 måneder været hårdt ramt af sygdom, men nu skal han snart have dræn i ørene, så håber vi det bliver bedre. Det har gjort at vi på mange måder har ”båret over” med mange ting i hverdagen, da han enten har haft feber eller har været i bedring. Desuden har han i næsten ½ år været hos forskellige gæstedagplejere, da hans egen faste dagplejemor har været sygemeldt.
Mit spørgsmål går på hvad man kan forvente af en dreng på 18 mdr. angående leg – kan han lege med eller ved siden af andre, hvor meget er de i stand til at koncentrere sig/ fordybe sig i sin egen leg, får de generelt en alder hvor de smider med alt (det gør han) og hvordan kan man forvente at balancen mellem voksenkontakt og leg på egen hånd skal være?
Vores søn har altid været meget urolig forstået på den måde, at han har svært ved at lege selv og svært ved at finde på noget selv. Desuden har han altid haft det sådan, at hvis noget i legen var bare lidt for svært, så mister han lyn hurtigt tålmodigheden og smider med tingene i stedet for, fx har han nogle store klodser vi sætter ham i gang med at stable. De ryger ud til alle sider så snart der er noget der ikke lykkes. Han har heller aldrig kunne sidde og lytte når vi læste bog for ham, selv om vi ofte prøver.
Generelt er han ikke ret ...
... tålmodig, hverken i leg, til måltiderne, sammen med andre mv.
Hvordan kan vi udfordre ham på det område? Kan det været fordi han i de sidste par måneder har været syg og blevet passet mange forskellige steder sammen med mange forskellige børn, at han er forvirret og stresset og derfor har svært ved at fordybe sig?
Vi må som forældre også påtage os noget af skylden, da vi altid har båret meget rundt på ham, aktiveret ham og leget med ham i stedet for at opdrage ham til at kunne lege selv. Det er vi nu blevet meget mere bevidste om og vil gerne råde bod på dette ved at tage fat om problemet. Kan du i den forbindelse give nogle gode råd? Vi vil nødig ende som alt for servicerende forældre med et dirigerende barn som ikke er til at holde ud at været sammen med for andre - er det for sent at rette skuden op?
Sidste spørgsmål går lidt på en situation vi har fået forklaret af dagplejeren. Vores søn og nogle af de andre jævnaldrene drenge er ofte oppe at toppes om det samme legetøj, selv om der er masser at vælge imellem. De vil lege med det samme og står så bare og holder fast på legetøjet, selv om de bare kan tage noget andet. Det er lidt en magtkamp tænker jeg, hvad tænker du – og er det typisk for drenge der har svært ved at falde til ro at de reagerer sådan?
Glæder mig til at høre din mening, da vi gerne vil hjælpe ham med at finde mere ro og hvile i sig selv.
Tak for en god brevkasse
Venlig hilsen
KB
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Indkøring i dagpleje - 15 mdr.
Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....
5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...
9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.
Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
Viden om børn:
Klip i mellemkødet (Episiotomi)
I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.
Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.
Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...
Opkast - baby og børn
Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.
Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......
Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.
Endnu engang tusind tak.