Svar: Afføringsproblemer - 23 mdr.
Kære Rikke
Det lyder umiddelbart som om at din drengs maveproblemer har stået på gennem rigtig lang tid, faktisk i al den tid han har fået andet end mælk og da effekten af afføringsmiddel efterhånden er begrænset, så synes jeg det lyder relevant at se på hvordan han spiser, hvordan er sammensætningen af hans kost?
Med den alder han har, så er det en rigtig god idé at give ham fiberrigt brød og meget gerne både groft rugbrød og grovboller. Det vil på samme måde være en god idé at tilbyde ham f.eks. lidt müsli eller rugbrødsdrys på lidt A38, cultura eller lignende surmælksprodukt, som i sig selv er med til at holde maven igang naturligt. Surmælksprodukter indeholder mælkesyrebakterier som findes naturligt i tarmen og hjælper til en god fordøjelse.
Det er dog også meget vigtigt at barnet får væske nok. fiber binder væsken i tarmen og blødgør afføringen, men hvis man ikke drikker væske nok, så virker fibrene modsat og vil gøre afføringen hårdere. Der skal altså masser af væske til og din dreng skal drikke masser af vand.
Derudover så er det vigtigt at han spiser masser af frugt, det kan være frisk frugt og vælg her de lidt mere vandholdige typer som appelsin, pære, melon, æble, blommer og meget gerne forskellige slags bær. Hold igen med banan. Giv ham også meget gerne frugtgrød, du kan lave det selv eller købe det færdigt og servere det med lidt mælk på.Det kan være æblegrød, sveskegrød, jordbærgrød, rabarbergrød, abrikosgrød eller hvad du nu kan få. Varier det lidt.
Grøntsager er også rigtigt vigtigt og ...
... det vil her være en god idé at du får ham til at spise kogte grøntsager eller laver grøntsagsmos. Råkost er ikke så godt til hans mave.
Giv ham også gerne lidt figner, rosiner eller abrikoser, også bløde svesker uden sten kan være en rigtig god idé.
Vær opmærksom på at han ikke skal indtage store mængder mælk, et glas mælk til morgenmaden og måske om aftenen er okay, men han skal ikke drikke meget mælk hver dag. Vand er det bedste til ham og her må han drikke alt det han kan :o)
Vær også opmærksom på at maden ikke skal være fedtfattig, han har stadig behov for lidt smør på brøddet, sovs til sin aftensmad, dressing osv.
Derudover skal du naturligvis sikre dig at han bruger sig selv fysisk, jo mere han bevæger sig, jo bedre fungerer maven også.
Der er ingen tvivl om at din dreng er generet af sin forstoppelse og det er rigtig synd for ham. Det er problematisk at afføringsmidlerne ikke rigtig har nogen effekt og jeg må også sige, at med kronisk forstoppelse, er det heller ikke altid sammenhængende med kosten og indtaget, sammensætningen af mad.
Derfor synes jeg du skal bede jeres læge om at få en henvisning til børneafdelingen, hvor de kan vurdere om der kan være andre årsager til at jeres dreng er kronisk forstoppet og hvad man i givet fald skal gøre ved det. At maven fungere er vigtigt for vores livskvalitet og det skal naturligvis undersøges, hvorfor din dreng har det som han har det. Det har jo stået på rigtig længe.
Jeg håber at I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med ham:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
4. juli 2025 | Renlighed | 2 år, 5 mdr.
Kære Helen Min datter er 2 år og 5 måneder, og det er nu på tide hun smider...
Viden om børn:
Autostol
Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.
Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.
For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.
Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...
Feberkrampe
Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.
Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Tak for hjælpen - det virker!!
Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.
Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!
Tusinde tak for din støtte.
Fra to nu langt mindre trætte forældre