Annonce

Annonce

Svar: Opdragelse af en pilfinger


26. februar 2009

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Lisa

Dejligt at Mathilde trives og udvikler sig så fint og hvor er det godt, at hun er glad for dagplejen og nyder at være der :o)

Din datters udforskningstrang er enormt stor og hun er født med lysten til at lære ved at undersøge og derfor vil hun pille i det hele. Når hun piller ved noget, f.eks. ovnen, så gør hun det fordi det er noget du bruger, der er nogle gange lys i den og nogle gange er den kold, andre gange varm osv. Den er ret interessant. Så hun gør det for at undersøge, hvad det er for noget men hun gør det også fordi hun undersøger jeres reaktion. Det er helt naturligt og en del af hendes udvikling.

Børn husker bedst et nej, hvis der følger en handling med det nej. Det vil sige at når hun kravler hen til planten, så flytter I hende derfra imens I siger nej, hvis hun hopper i sofaen, så flytter I hende ned imens I siger nej, hvis hun stikker fingrene i dvd-maskinen, så flytter I hende imens I siger nej, hvis hun sidder og smider med maden bevidst, så flytter I enten hende ned fra bordet eller flytter tallerkenen, for så er hun færdig med at spise osv.

Det at blive flyttet forhindrer hende ikke i at søge tilbage igen og gøre det igen og igen og igen og igen. Men stille og roligt vil det lille bitte nej, lyde inde i hende og hun vil begynde at kigge på jer, imens hun gør det, som hun ved I siger nej til. Hendes udforskningstrang vil stadig være så stor at den tit vil overhøre det lille nej, men til sidst vil hun lade være og hun vil kunne huske at der var noget her I sagde hun ikke skulle.

Jeres datter lyder allerede til at være langt i denne proces, hun er jo netop begyndt at kigge på jer, hun ved godt at her ...


Annonce

... er hun igang med noget som udløser et nej og at hun bliver flyttet og hun gør det ikke for at provokere, selvom det kan virke sådan. Det handler om at hun også udforsker jeres reaktion og faktisk også om at hun gerne vil dele sine oplevelser med jer "har du set, hvad jeg kan mor..?".

Udover at flytte hende igen og igen, så vil det også altid være rigtig godt at aflede hende, eller at vise hende alternativet og anerkende hendes udforskningstrang. Det vil sige, at hvis hun sidder og slår skeen i bordet, banker med tallerkenen eller lignende, for at lave lyde, undersøge hvordan det virker, så anerkend hendes lyst til at lave lyd og giv hende bøtter hun kan banke på, en tromme eller lignende. På den måde kan du også give et alternativ, når du siger nej "Ikke banke skeen i bordet Mathilde, se her er en tromme, den må du slå på ...".


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Hvis hun vælter sit glas og synes det er sjovt at lege og se på væsker der løber, så medtænk, at hun måske har brug for lidt legeting, når hun er i bad, måske vil være glad for en lille vandkande og en spand når I er ude osv.

Ofte hjælper det også at aflede hende med masser af fysisk kontakt fordi hun også søger jeres kontakt og reaktion, søger jeres opmærksomhed, når hun laver spillopper. Hun er jo kvik og hun ved godt, at hun som en pilfinger er sikker på at få jeres fulde kontakt. Prøv derfor også at tage det som lidt sjov "nå, din lille bøllespirer, kan du så lade være ellers kilder mor dig.." og så tage hende op og kilde hende, så hun virkelig mærker både dig og sig selv og kommer helt væk fra det hun var igang med.

Jeg håber at mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med hende :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Indkøring i dagpleje - 15 mdr.

Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Slår hundene

Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendekonflikter

Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...

Læs hele brevet og Helens svar


9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.

Far på turnus-job

Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex

Amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.

Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Mange tak for dine mange meget gode og brugbare råd. Jeg er glad for at man kan skrive til dig. Ingen som jeg har mødt har så mange gode konkrete råd som du har og samtidig kan man altid mærke at det er med et stort hjerte. Tak! Persi


Annonce