Annonce

Annonce

Svar: Bange for gynger


31. januar 2009

Kategori:
Alder:
3 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Mette

Børn vil ofte have perioder i deres liv, hvor de er bange for forskellige ting og det er således ikke unaturligt at børn i perioder, kan være bange for at klatre højt op, bange for at gynge, bange for at komme i bad, bange for mørke osv.

Man kan skelne mellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssig, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af angst for f.eks. tordenvejr eller når barnet som jeres datter ikke tør gynge eller se andre børn gynger, fordi hun er bange for at der skal ske hende eller dem noget ...

Når børn oplever angst, så oplever de også en fysisk reaktion som f.eks. hjertebanken og gåsehud og alt efter hvor gammelt barnet er, kan det have forskellige tanker og forestillinger. Angst er ofte forbundet med bekymring om fremtidige eller tidligere trusler, hvorimod frygt er mere her og nu orienteret.

Der er således sandsynligvis en sammenhæng imellem det, at jeres datter selv har prøvet at falde af en gynge og slå sig og det at hun nu er bange for at andre gynger. De er her vigtigt at I netop som I gør, søger at berolige, tale med hende om at det er helt okay, at der ikke sker noget osv. og forsøger at få hende ned på jorden, så hun igen slapper af i kroppen, trækker vejret roligt osv.

Tal også med hende om hvordan man ser at nogle er glade, ked af det, har det sjovt, bliver forskrækkede osv. Hun er stadig så lille at hun ikke er bevidst om disse ting og hjælp hende derfor ved at vise hende, hvordan hun kan se at de ...


Annonce

... andre børn synes det er sjovt. At de griner, har det rart osv. og at de hviner er fordi det kilder i maven og ikke fordi de er bange ... hjælp hende med at aflæse og lære hvad hun ser.

Derudover vil jeg også lige nævne at nogle børn kan vægre sig mod at gynge, være bange for det og bange for at se på det, fordi de har lidt sansemæssige problemer. Et barn som bliver ked af det og næsten dårlig, når de kigger på børn der gynger frem og tilbage kan have problemer med balancen. Det kan gøre hende svimmel og dermed utilpas at gynge selv eller at se på andre gynger. Ofte vil et sådan barn heller ikke kunne lide at få hovedet nedad og vil protestere højlydt, hvis man vender barnet om.

Jeg ved ikke om jeres datter har problemer med dette, men hvis hun har, så vil det være rigtig godt, at I støtter hende og hjælper hende med at bruge sig selv, bruge sin krop, få sin balance stimuleret. Det kan f.eks. være at slå koldbøtter med hende, f.eks. hos jer, hvor hun stiller sig med forsiden ind mod jer, bukker sig ned og stikker sine arme/hænder ud mellem hendes lår. Så tager i fat i hendes hænder og løfter hende op, så hun slår en kolbøtte i luften imens I holder hende. Svært at forklare - prøv jer frem.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det er også rigtig godt, at hun er begyndt at gynge lidt selv igen. I skal være enige om tempoet, lade hende selv styre det og gør det stille og roligt, så hun ikke bliver forskrækket.

At dreje hende rundt og rundt, lege fjolleleg, hvor hun drejes, vugges, vendes rundt osv. er også en rigtig god idé. Gør det både med åbne og med lukkede øjne og vær parat til at holde hende, så hun ikke falder og slår sig.

Jeg håber ovenstående hjælper jer lidt videre på vej, fortsat held og lykke med hende :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slå

Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.

Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....

Læs mere i Babylex

Tænder

Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.

De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.

Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for dine altid gode råd, det har virkelig hjulpet os til at få styr på hverdagen.

Tak fra mor til dreng på 5 måneder.


Annonce