Svar: Søvn, tidsfornemmelse, afvænning af sut og flaske
Kære Linda
Det vil være en rigtig god idé, hvis du kunne begynde at give din dreng sut i hånden, når han generelt har brug for den, fremfor at putte den i munden på ham. Det vil sige at du også i løbet af dagen, tilbyder ham sutte i hånden og lader ham selv føre den til munden.
Sidder han ved bordet, i sin barnevogn, ligger i sin seng eller lignende, så må du også gerne prøve at placere sutten ved siden af ham og stille og roligt opfordre ham til selv at tage den og putte den i munden. I takt med at han om dagen lærer at finde sin sut selv, så vil han også kunne det om natten og du må så her lægge lidt ekstra sutter rundt omkring ham i sengen, evt. sætte et par sutter på en stofble, så han lettere kan finde dem, når han vågner om natten.
Du skal naturligvis samtidig forsøge at holde behovet for sut ned på et minimum. Han skal så vidt muligt kun have sutten, når han skal sove og ikke hele natten, ej heller, hvis han i løbet af dagen leger, snakker osv. Sutten er som en sovebamse til sovebrug og kan bruges som trøst, hvis man er meget ked af det :o)
Græder han ulykkeligt om natten, så skal du naturligvis give ham sutten, hvis det er den han mangler, men prøv som sagt om ikke du stille og roligt kan lære ham at finde den selv, så det ikke er dit arbejde at stige op hele natten igennem og putte sut i munden på ham :o)
Med hensyn til fuldstændig afvænning af sut, så er de fleste børn flere år inden det er ...
... aktuelt. De yngste børn er ofte 2 år, når de smider sutten, de fleste er nok omkring 3 år og så er der også en gruppe som nærmer sig 4 årsalderen inden de helt kan undvære sutten, når de skal sove. Hvornår man skal sige farvel til sut afhænger meget af, hvad der ellers sker i barnets liv og hvordan sutten bruges. Hvis sutten bruges så meget at den påvirker barnets sprog, tænder eller lignende, så skal man naturligvis af med den tidligt!
Flaske og behovet for at få mælk af flaske stopper normalt kort efter 12 måneders alderen. Flaske hører normalt alderen op til 1 år til og barnet kan derefter sagtens få sit mælkebehov dækket på anden vis.
Med hensyn til tidsfornemmelse, så har din dreng ikke tidsfornemmelse på den måde, at han ved at du kommer og henter ham om eftermiddagen og hvornår på døgnet det ca. er. Ligesom han heller ikke kan forholde sig til ugedage og hvorvidt det er hverdag eller weekend.
Men han fornemmer tiden ud fra de ting der sker og han kan sagtens mærke savn, hvis der pludselig går 6 timer og der kun plejer at gå 3 timer ... Han forholde sig til dagens rytme, så hvis du f.eks. plejer at hente ham, når han har fået frugt, så vil han blive glad og overrasket, hvis du en dag allerede henter ham efter frokost. Ligesom han også vil føle uro, hvis du en dag ikke kommer efter frugten om eftermiddagen, men først kommer lige inden lukketid.
Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Frysning af babymad
Du kan fryse grøntsagsmos, frugt- og bærmos ned i mindre portioner. Rens grøntsager og frugter grundigt, kog sammen med lidt vand i en tykbundet gryde, blend med kogevandet og frys ned.
Mosen bør kommes i små bægre, der er beregnet til frysning af babymad og som er fri for skadelige stoffer.
Når grøntsags- eller frugtmosen skal bruges, bør den optøs direkte i gryden. Derved bevares vitaminer og mineraler bedst.
Grøntsagsmos kan du med fordel fryse...
Sushi til gravide og ammende
Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.
Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.
Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.