Annonce

Annonce

Svar: Pludselig meget urolig baby


21. januar 2009

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Det er altid svært, når ens barn pludselig ændrer både søvnvaner, spisevaner og humør. Man bliver naturligt bekymret, når hun pludselig opfører sig anderledes end hun plejer - det er jo naturligt frustrerende ikke at vide, hvad det handler om, for det gør det jo også sværere at reagere hensigtsmæssigt, sværere at hjælpe ...

Der er dog nok ingen tvivl om at din datter lige nu udvikler sig rigtig meget og der kan sagtens være tale om et tigerspring, som du har fået at vide af andre :o)

Der sker rigtig meget med din datter lige nu, hun gennemgår en stor udvikling på mange områder. Hun er så stor nu at hun begynder at følge mere med i verden. Du kan se det, når du sidder med hende, hun følger ting med øjnene, drejer hovedet bevidst efter lys og lyd. Hun begynder måske også at reagere lidt på om hun er hjemme eller ude, om hun er i favn hos en fremmed eller om hun er hos sin mor og så begynder hun også at bruge sig selv og sin krop. Hun griner, kluk-ler, bruger sine hænder bevidst efter legetøj, putter fingrene i munden osv. Altså en udvikling som påvirker hende både fysisk og mentalt.

I disse perioder hvor børn udvikler sig rigtig meget både fysisk og mentalt bliver de naturligt mere pylrede og svære at stille tilpas. De har enormt meget brug for fysisk kontakt og nærhed, blive holdt om, vugget, lullet til ro - samtidig med at de også nogle gange stritter imod, fordi de netop også gerne vil mærke og opleve verden. Det gør det svært at vide, hvad man skal stille op, for det som virker nogle ...


Annonce

... gange, virker bare slet ikke andre gange :o)

Det er rigtig fint, at du fornemmer at hun lige nu har behov for lidt ekstra mad. Men hun er stadig svær at få til at amme, hun bliver frustreret ved brystet, afviser det selvom hun er sulten og har svært ved at koncentrere sig om det. Det er normalt for hendes alder og det bedste du kan gøre er at prøve at lægge dig med hende, slappe af.

Ofte spiser barnet dårligt i løbet af dagtimerne, hun slipper, tager fat, bliver forstyrret, græder, tager fat igen osv. men om natten, hvor verden omkring hende er mere stille, så går det bedre. Prøv derfor om du kan gå i soveværelset med hende, lægge dig ned og amme hende i sengen, som du gør om natten. Slukket lys, nedrullede gardiner osv. så du på den måde hjælper hende til ro.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det kan være en idé at amme hende to gange mellem hendes lure, fordi det øger din mælkemængde lidt og jo lettere mælken flyder til hende, jo mere accepterer hun at spise ved brystet. Du kan derfor prøve at amme hende fra det ene bryst, når hun vågner af en lur, skifte hende, pludre, lege, tumle osv. med hende og så amme hende fra modsatte bryst inden hun så puttes til næste lur.

Og så er det en god idé at skærme hende lidt, svøbe hende, putte hende i barnevognen osv. og på den måde få lukket lidt af for den verden som på en gang både fascinerer men også forstyrrer i øjeblikket. Hun har svært ved selv at sige fra og mærke, når hun skal sove. Det skal du hjælpe hende med :o)

Håber du hermed er hjulpet videre på vej. Fortsat held og lykke med hende.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex

Passiv rygning og børn

Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.

Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tak for en fantastisk hjemmeside. Det er så dejligt at mærke, hvordan du virkelig sætter dig ind i hvert enkelt spørgsmål og du giver nogle rigtigt gode svar!

Tak fra tvillingernes mor


Annonce