Svar: Falde i søvn udfordringen
Kære Jane
Det lyder som udgangspunkt fornuftigt at putte Malte lidt senere, så I er sikre på at han er træt og parat til at sove. Det er naturligvis en balance imellem at han ikke må være overtræt, men samtidig også vigtigt at tiden hvor han ligger vågen i sengen afkortes. Det handler om at han jo netop skal lære, at det at komme i seng betyder at man lægger sig stille og roligt ned for at sove. Jo længere tid han bruger vågen i sengen, jo sværere bliver det for ham at falde i søvn og tilsidst kan man risikere at miste fokus - når man går i seng skal man lægge sig til at sove - ikke lege, hoppe rundt, læse mange bøger osv. osv.
Derfor kan det godt være nødvendigt at man i en periode putter ham lidt for sent. Det vil sige at han først bliver puttet på det tidspunkt, hvor I ved han plejer at overgive sig til søvnen - også selvom det er kl. 21.30. Her skal man så gennemføre det ritual man ønsker han skal falde til ro med, sætte sig læse en bog, holde ham lidt i hånden og lade ham falde trygt til ro i løbet af måske 15 minutter - fordi han er for træt til at det kan vare længere.
Han skal stadig tages op til samme tid om morgenen ...
... og hans middagslur må ikke forlænges. Han må således ikke begynde at indhente den forsømte søvn i løbet af dagen, for så ændrer I ikke noget. Det betyder at han stille og roligt kommer lidt i søvn underskud og han vil på den måde mærke, at han har brug for at skulle sove. Han vil lære følelsen at kende og så vil I stille og roligt kunne putte ham tidligere og tidligere, holde det samme ritual og han falder i søvn i løbet af 15 minutter.
Det er ikke godt for hverken Malte eller jer at han bliver så ulykkelig at han kaster op. Hvis han protesterer så voldsomt mod at komme i seng, så er det bedre at tage ham ind i stuen igen og vente på at han er parat. Det at skulle sove skal gerne være en tryg oplevelse, det skal forbindes med noget rart og roligt at komme i seng og det er det ikke, hvis han græder til han kaster op. Derfor er I nødt til at prøve at putte ham, når han viser sig parat og så holde fast i tiderne i løbet af dagen og stille og roligt med 15 minutter af gangen få flyttet tidspunktet for putning om aftenen frem til det, som egentlige er det reelle behov og det ideelle for jer alle 3 (snart 4 :o)).
Fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Brok (hernie)
Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.
Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.
Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.
Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.
Så tusind tak for din hjælp!
Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder