Annonce

Annonce

Svar: Ondt i maven, bange for ting som ikke er der og ny seng


11. januar 2009

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Trine

At din datter har ondt i maven i forbindelse med måltider, lyder som du selv er inde på, som en reaktion på at hun er sulten og det måske er lidt lang tid siden hun har spist og at maven derfor reagerer, når der kommer mad ned. Prøv derfor med små hyppige måltider, så hun ikke går rundt med tom mave for længe - det kan være lidt frugt, en bolle eller lignende, hun en gang imellem får som mellemmåltider.

Hun lyder upåvirket i øvrigt, har ingen problemer med sin afføring, klager ikke i løbet af dagen, virker ikke syg eller til at have ondt på andre tidspunkter, virker fuldstændig sund og rask - det lyder som om at I roligt kan se det lidt an.

Hendes gråd og uro ved at være på værelse alene hører alderen til og det kan både skyldes hendes øgede opmærksomhed på verden og det at skulle 'klare sig selv', den øvede selvstændighed og den usikkerhed der følger med der. Det kan dog også være netop overbo og nabo som hun hører. Børn bliver ofte bange for lyde de ikke kender og ikke kan forholde sig til og det kan være meget forskelligt. Det kan være pludselige opståede lyde, som en maskine der går igang, en voldsom motor der starter, en tallerken der ryger på gulvet med et brag, en høj mandelatter - hvad som helst, der er uventet og som barnet ikke kan forbinde med noget det kender. Det er meget normalt at børn bliver bange og græder i disse situationer og netop lyde der stammer fra naboer, overboer osv. kan måske være svært at forholde sig til, når man ikke er mere end 2½ år ...

Måske kunne du låne nogle bøger om at bo i lejlighed, hvor hun kan se at der bor nogen ovenpå, ved siden af, neden under osv. ...


Annonce

... og så tale med hende om at sådan bor I. Hvem der bor de forskellige steder og at I kan høre dem, ligesom de også nogle gange kan høre hende, hvis hun råber højt og at det er derfor mor nogle gange siger "shhh". Det at tage udgangspunkt i en bog, en fortælling og så drage paralleller til sin egen hverdag er ofte meget givende for børn.

Med hensyn til skift af tremmeseng, så vil det normalt være passende, når barnet begynder at klatre over sine tremmer. Det er ofte tegn på at hun ikke vil ligge bag tremmer mere og rent sikkerhedsmæssigt er det så en god idé at tage hende ud af sengen og give hende en åben seng.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Jeg synes det er for tidligt at få en høj seng i to plan, når man kun er 2½-3 år gammel. Mange børn vil i 3 års alderen søge forældrene om natten, når de vågner af en ond drøm og det kan være rigtig svært at kravle ud af en køjeseng, når man ikke er ældre og er træt og halvtsovende. Det giver risiko for faldulykker og jeg synes det er for tidligt. Der er dog ikke nogen der siger, at I ikke kan give hende sådan en seng, så man ikke behøver investere i flere senge end højst nødvendigt, men så skulle man måske lave en midlertidig løsning, hvor hun sover under sengen indtil hun er klar til at flytte op i øverste køje. Mange af de høje børnesenge med rutsjebaner, prinsessehimmel osv. har jo legerum underst og dette rum kunne man måske udnytte som soveplads indtil hun er klar ... Den øverste seng kan så bruges til leg om dagen og hun kan øve sig i at klatre op og ned og blive helt fortrolig med dette.

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende :o)

Rigtig god weekend herfra.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Reservebedste

En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.

I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.

Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...

Læs mere i Babylex

Præmature allergidisponerede spædbørn

Hos meget små præmature allergidisponerede børn kan der være mere væsentlige ernæringsproblemer end allergiforebyggelse at tage højde for. Derfor må man altid tage individuelle hensyn, hvor det vigtigste er, at barnet kommer i trivsel.

Et præmaturt barn tilbydes samme allergiforebyggende diæt som mature allergidisponerede spædbørn. Modermælk er den bedste ernæring, og hvis dette ikke er muligt tilbydes barnet en special erstatning.

Det vides ikke, hvor længe det er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Hvor blev jeg glad for, at du også mener, at min moderlige intuition har noget på sig. At få at vide at ens intuition kan være ok, giver selvtillid. Giver troen på, at man godt kan finde ud af at være mor...

TAK, Lene


Annonce