Svar: Skummetmælk og spinat
Kære Lea
Du bør give Matthes sødmælk så længe han er under et år og derefter letmælk. Først omkring 3 års alderen anbefales skummetmælk, minimælk og kærnemælk.
Selvom han vejer 8,5 kg og vokser godt i længden, så har han stadig behov for at få den ekstra energi som sødmælk og ekstra fedtstof i maden giver. Han vokser rigtig meget det første år, hans hjerne har brug for fedtstoffer for at udvikle sig og han har brug for meget energi fordi han også skal igang med at bevæge sig, bruge sig selv fysisk osv. Han er simpelthen ikke i stand til at spise portioner der er store nok til at dække hans behov og derfor skal maden energiberiges med ekstra fedt, både i form af sødmælk og i form af et tsk forskellig fedtstof (smør, kærgården, olie af forskellig slags osv.).
Hvis du ikke når at bruge en liter sødmælk og skal smide meget ud, så kan du købe ½ liter i stedet for at undgå spild.
Med hensyn til spinat og gemme mos med dette og opvarme det igen, så kan man i teorien godt dette, men det kræver at man er yderst omhyggelig med rengøringen af spinat og at det køles ned med det samme efter tilberedning.
På grøntsager som spinat, kan der være rester fra jord og dermed jordbakterier og det kan være svært at få skyllet alt af selvom man er meget grundig. Jordbakterier kan overleve fordi de danner sporer og sker det, så kan der dannes giftstoffer, det der hedder toxiner, som man kan blive syg af. Disse toxiner er i reglen ...
... varmestabile, hvilket betyder at de vil overleve genopvarmning og derfor vil man kunne blive syg, hvis man spiser en genopvarmet ret.
Derudover er der problematikken med nitrat/nitrit. Jordbakterierne er nitratreducerende, det betyder at evt. nitrat i spinatbladene kan omdannes til nitrit.
Hvordan man ligepræcis forholder sig ved brug af frossen spinat tør jeg ikke sige. Man må gå ud fra at det er renset korrekt og de hygiejniske forholdsregler er i orden og at risikoen for jordbakterier dermed er minimal. Men når der er tale om små børn og jordbakterier, så synes jeg som udgangspunkt ikke at du skal genbruge en mos med spinat.
Hvis du gerne vil give din dreng spinat, så vil jeg foreslå dig at du laver mosen uden spinat og så i stedet tager de frosne spinatkugler og kommer dem i gryden, når du vil give ham grøntsagsmos med spinat. Altså at du bruger følgende fremgangsmåde:
- Lav en ren grøntsagsmos uden spinat, som du fryser ned. Mosen laves med grøntsager og lidt af kogevandet og kan så fryses ned i isterningebakker eller i små plastbøtter.
- Tag mosen op og optø den direkte i gryden, inden den skal serveres. Tilsæt her en frossen spinatkugle, hvis du ønsker spinat i mosen.
- Tilsæt også modermælkserstatning og evt. fedtstof, så du med mælken får en god og lind konsistens, der passer til din dreng og som smager godt.
- Rester smides ud
Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med ham :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Allergi børn
Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.
Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.
Sushi til børn
Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:
- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.
- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.
- Børn under 3 år må højst spise 25...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.