Annonce

Annonce

Svar: Mad, mme og bryst


9. januar 2009

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Line

Det er dejligt at det går stille og roligt fremad med at skrue amningerne ned og at du allerede kan mærke en bedring i forhold til din datters indtag af anden og mere rigtig mad :o) Det er naturligt hårdt at trappe ned, men der er jo ikke spørgsmål om at du helt nægter hende brystet og at du ikke skal amme mere - du kan amme hende ligeså længe både du og Alberte har det godt med det! Hun skal bare have anden og mere næringsrig mad nu :o)

Det er helt naturligt at hun savner brystet og bliver lidt ekstra pylret, når du pludselig tager det fra hende. Hun er jo vant til at bruge brystet som sut og føler det trygt at falde til ro med brystet i munden, det er det hun kender. Nu skal I til at finde nye måder at berolige hende på, så hun fremover kan falde til ro, blive trøstet osv. uden at få bryst, I skal stille og roligt til at finde nye rutiner og vaner.

Det er fint at vende hende til at sove uden brystet om dagen først. Om aftenen skal hun naturligvis stadig ammes inden hun bliver puttet og det vil her være rigtig godt, at du putter hende der, hvor hun er lige ved at falde i søvn, men lige misser lidt med øjnene og registrer hvor hun bliver lagt. Hun skal altså lige nå at opleve at falde i søvn i sin seng og forbinde netop sin seng med at sove og ikke det at være i favn, men stadig være træt nok til at overgive sig til søvnen med lidt beroligende kærtegn og ord.

Sen aften inden du går i seng, vil det også være fint at du ammer hende godt og derefter putte hende i egen seng igen, hvor hun så skal sove videre natten igennem. Det er hvis hun vågner i løbet af natten, du kan overveje om du skal bruge metoden med at trække brystet væk, som du finder beskrevet i "Sov igennem uden gråd" som du har købt. Det er altså ikke et spørgsmål om at bruge metoden hele tiden - hendes behov for mælk skal naturligt dækket, men om at bruge den på de tidspunkter, hvor hun faktisk skal kunne sove helt uden at få bryst.

Det er fint at bruge lidt mme i grød og mos som du gør, det energiberiger og gør maden lidt mere lind og lækker. Hvis du laver f.eks. kartoffelmos og millionbøf om aftenen, og du her bruger sødmælk så kan I alle spise det samme, så behøver du ikke lave specielle retter til hende. På den måde vil hun fint få det hun har behov for. Ved siden af skemaden skal du jo så amme hende og i 7 ...


Annonce

... måneders alderen er 4 amninger nok til at dække hendes mælkebehov, i 8-9 måneders alderen vil 3 amninger være passende.

Hvor meget mælk du behøver bruge i maden afhænger helt af hendes samlede indtag og hvordan maden smager bedst. Det er som udgangspunkt en god idé at energiberige maden netop ved at komme lidt mælk og fedstof i maden. Dette helt frem mod 12 måneders alderen. Børn som er meget tynde kan også efter 1 års alderen have behov for lidt ekstra.

Med hensyn til protein, så er en let kilde til protein ofte kød og da I forældre ikke er vegetarer så er det en god idé at lade jeres datter få både kød og fisk med udgangspunkt i det I andre spiser. Proteinindtaget kan dog også dækkes ved at give hende f.eks. hårdkogt æg - her kan hun få ½ æg 1-2 gange om ugen. Hun kan få bønner af forskellig slags, linser, tofu og mange kornprodukter og grøntsager indeholder også protein. Det er dog vigtigt at spise meget varieret af disse ting, for at være dækket ind.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Med hensyn til pålæg, så er smørbart pålæg en god idé i begyndelsen og især fiskepålæg er godt fordi børn har gavn af de essentielle fedtsyrer. Det kan være makrel, sildepostej, rognguf og lignende. Du kan også give hende grøntsagsmos som smørbart pålæg, du kan bruge noget af det babymos man kan købe på glas men du kan også selv lave mos. Du kan lave f.eks. avokadomos, ærtemos eller broccolimos, krydre med en lille smule løg, timian, oregano, som du nu synes smager godt. du kan også bruge leverpostej, smøreost osv.

Det er vigtigt at du ikke begynder at tilbyde din datter flaske i stedet for bryst. Hele tanken er jo netop at få skruet hendes mælkeindtag ned. Der er altså tale om at hun stadig skal have sit mælkebehov dækket hos dig, men behovet er ikke længere så stort og hun behøver ikke mælk så mange gange som hun tidligere har fået - netop fordi hun skal have mere rigtig mad. Hvis du begynder at erstatte amning med flaske eller mælk på anden vis, så vil hendes mælkeindtag fortsat være for stort og påvirke hendes lyst til anden mad. Når børn drikker så meget mælk at det går ud over deres øvrige indtag af mad, så taler man om mælkedrankere og den situation er der jo ikke grund til at komme ud i :o) ... hvilket jeg heller ikke tror I gør, I er jo rigtig godt på vej nu, det lyder så fint det du fortæller.

Fortsat held og lykke med hende:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex

Præmature allergidisponerede spædbørn

Hos meget små præmature allergidisponerede børn kan der være mere væsentlige ernæringsproblemer end allergiforebyggelse at tage højde for. Derfor må man altid tage individuelle hensyn, hvor det vigtigste er, at barnet kommer i trivsel.

Et præmaturt barn tilbydes samme allergiforebyggende diæt som mature allergidisponerede spædbørn. Modermælk er den bedste ernæring, og hvis dette ikke er muligt tilbydes barnet en special erstatning.

Det vides ikke, hvor længe det er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce