Svar: Mangel på modermælk, søvn og mere skemad
Kære Carina
Det lyder som om at Tobias er en stor og dejlig dreng med en god appetit og stor lyst til at spise og også fin evne til at regulere sit behov. Det lyder derfor helt relevant med 3 måltider skemad dagligt og derudover må du også meget gerne begynde at give ham lidt i hånden, som han selv kan sutte på og gnaske lidt i.
Mulighederne for mad og variation er stor nu, med den alder han har og det vil være rigtig godt, hvis du begynder at tilbyde ham de grovere grødtyper som havregrød, øllebrød og flerkornsgrød. Ligesom du også kan tilbyde ham stort set alle grøntsager: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.
Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Han må meget gerne få det, men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum.
Stille og roligt begynder du at tilsætte lidt kogt kød og fisk i grøntsagsmosen: Kylling, kalkun, svin, kalv, lam, okse, and osv. kan gives og det er en god idé at koge det eller lave det i ovn. Du kan lave kødboller, som du har liggende i fryseren, men du kan også give ham indmaden af en frikadelle, hvis I andre får det, moset ned i grøntsagsmosen.
Fisk skal på samme måde som kød laves i ovn eller koges og du kan give f.eks. fede fisk, som især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk og han må gerne få det hele. Tun fra dåse er også i orden.
Mit forslag til en ...
... dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop
Formiddag 9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk blød frugt i hånden at sutte på - det kan være appelsinbåde, blomme, fersken eller lignende, vand af kop.
Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 11.30-12: En gang imellem øllebrød og en gang imellem grøntsagsmos (skift evt. hver anden dag). Begynd med kød eller fisk i grøntsagsmosen og tilbyd agurkeskiver, ristede rugbrødsbjælker eller lignende i hånden, som han kan gumle på. Vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: Ammes, tilbydes frisk frugt og evt. lidt frugtmos ligesom om formiddagen, vand af kop
Powernappen springes over
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver stille og roligt den mad I andre får. Tilbydes igen lidt brødskorper eller lignende at gnaske i, vand af kop.
Ammes eller flaske med mme eller vælling og puttes til natten ca 19.30-20
Sen aften 23-24: Ammes
Som du kan se er der fortsat plads til ca 6 amninger i døgnet ved siden af 3 måltider skemad samt mellemmåltider.
Hvorvidt du skal amme inden sengetid eller tilbyde flaske med mme eller vælling er helt op til dig og hvordan det bedst fungerer. Hvis du oplever at en flaske giver jer meget mere ro og synes det er dejligt at far f.eks. kan tage over, så er det helt fint - du må meget gerne give flaske om aftenen. Du ammer jo i løbet af dagen og også om natten, så din dreng tager ikke skade af at få flaske inden sengetid :o)
Håber ovenstående giver lidt idé om hvordan I kommer videre hos jer, fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Bleer
Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.
Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...
Cykelstol
De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.
Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.
Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.