Svar: Skemad og øgning af mælkeproduktion
Kære Rikke
Det er korrekt at mælkeproduktionen især øges ved at tilbyde brystet hyppigere. Det betyder, at det giver mere mælk at amme hver anden time i stedet for hver 4 time.
At amme fra begge bryster har også en effekt i forhold til at øge mælkemængden. Ved at amme fra begge bryster, stimuleres begge bryster jo hyppigere. Hvis man kun ammer fra den ene side og f.eks. ammer hver 3 time, så vil der jo alt andet lige gå 6 timer imellem at barnet stimulerer hvert enkelt bryst, hvor der kun går 3 timer imellem, hvis barnet stimulerer begge bryster.
Derudover kan det også øge mælkemængden yderligere, hvis man kan stimulere begge bryster samtidig. Det vil sige f.eks. malke ud på det ene bryst imens barnet dier ved det andet bryst eller ved at bruge en brystpumpe med dobbeltaggregat.
I forhold til øgning af skemad, så lyder det ...
... som om at din dreng er kommet rigtig fint igang og ikke har problemer med at finde ud af teknikken. Det lyder også som om at han er rigtig glad for maden og trives med at få det. Derfor er det helt fint, hvis du øger ham i mængde nu. Når han kan spise en lille dl. så vil det være fint at tilbyde ham skemad 2 gange dagligt. Det er således bedre at han spiser 3/4 dl gange 2 efterfulgt af mælk fremfor 1½ dl. og der ikke er plads til mælken bagefter.
Det er en god idé at bibeholde lidt af det han kender, når du introducerer noget nyt, så han ikke bombarderes med nye fødevarer hele tiden. Det vil sige bibeholde f.eks. majsgrød med æblemos til frokost, når du introducerer grønsager om aftenen og så bibeholde de kendte grøntsager, når du introducerer nye grødtyper om dagen.
Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Klumpfod (varusfod)
I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.
Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...
Vuggedød - uventet spædbarnsdød
Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.
Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:
1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.