Svar: Døgn rytme - knægt på 3 mdr.
Kære Anja
Rytmen du beskriver lyder rigtig fin i forhold til din drengs alder og det vil derfor være helt relevant, at forsøge at komme tilbage i den gamle rytme.
Forkølelsen har sandsynligvis gjort at din dreng er vågnet fordi han havde svært ved at trække vejret sufficient, når næsen klotter til, så sover man med åben mund, det udtørrer slimhinderne og på et tidspunkt, så bliver det så tørt og ubehageligt at skulle trække vejret, at man vågner - det gør voksne og det gør børn også.
Dertil kommer at børn i de perioder, hvor de er forkølede ofte spiser lidt mindre kortvarigt end de plejer, de kan også være lidt forkvalmede og lignende og det kan være en god idé at arbejde en lille smule på at sætte mælkebehovet lidt op nu. Prøv derfor om du kan amme ham lidt ligesom du gjorde i starten, hvor han blev tilbudt bryst fra begge sider, fordi han skulle stimulere til lige meget mælk på begge bryster.
Prøv om du kan starte med at amme ham fra den ene side, herefter skifte ham, lade ham bøvse, pludre lidt osv. og så tilbyde ham modsatte bryst inden han skal puttes og sove. Ved at amme fra begge bryster imellem hver lur, får du for det første stimuleret til øget mælkeproduktion, men du får også giver ham lidt ekstra, som gør, at han måske kan sove et lidt længere stræk.
Når du putter ham, så er det fint at du giver ham en sut ligesom nu. Vælg en sut med en ring, hvorigennem du trækker en stofble. Det gør ham afslappet af have stofbleen ved hovedet, det hjælper ham til at koble fra og samtidig støtter stofbleen også sutten, så den ...
... ikke så let ryger ud af munden på ham, når han ligger med den.
De tre lure dagligt - formiddagslur, middagslur og tidlig aftenlur skulle gerne gøre at han ikke bliver så overtræt om aftenen. Derudover er det fortsat vigtigt at medtænke, at han har brug for ro omkring sig om dagen. Han er i en alder nu, hvor han mere og mere tydeligt skelner mellem kendt og ukendt, han registrerer tydeligt om han er hjemme eller ude, om han er i favn hos mor eller en anden og han får rigtig mange stimuli hver dag. Om aftenen bliver det ofte for meget, her kan han ikke kaperer mere og bliver derfor helt ulykkelig.
Prøv derfor, især i disse juledage, hvor vi skal købe gaver, besøge familie og have mange gæster selv, at medtænke roen omkring jeres dreng. Han skal ikke gå fra arm til arm selvom det virker enormt hyggeligt og alle rigtig gerne vil. Han skal have lov til at få ro, han skal sove, når han sover, skal ikke vækkes og tages op, han skal have lov til at sove afsides osv. behøver ikke hele tiden være en del af alt det der ellers foregår. Han har stadig brug for hjælp til at koble fra.
Han vil så gerne og higer efter kontakt og oplevelser, derfor mærker han heller ikke selv, når det bliver for meget og ofte går det netop rigtig godt i løbet af dagen - det er om aftenen, at reaktionen kommer :o)
Lidt mere mad, hjælp til ro og skærmning, sut med sutteklud, forsøge at putte til 3 lure dagligt osv. skulle meget gerne hjælpe jer tilbage i den gamle rytme.
Håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, rigtig meget held og lykke og rigtig god jul.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Forstoppelse
Hvis dit barns afføring er hård og knoldet, så har dit barn forstoppelse. Ofte vil barnet også have ondt i maven og være grædende. Børn der tilbydes modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse, end børn der ammes. Men børn der ammes kan også godt få problemer med forstoppelse.
Får dit barn modermælkserstatning, skal du være opmærksom på, at blandingsforholdet er korrekt. Du kan også prøve at skifte till en anden type erstatning - der findes erstatninger, som er udviklet til...
Vugge - vugning, bevægelse
At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.
Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.