Svar: Knubs til en klatretrold
Kære Marc´s mor
Det I fortæller lyder fuldstændig normalt for jeres drengs udvikling og det er enormt frustrerende for jer forældre. I kan jo ikke forklare ham at han ikke bare må kaste sig ud, han forstår det ikke og har slet ikke farefornemmelse endnu - de fleste børn er 18-20 måneder inden farefornemmelsen begynder at spirer ...
Et eller andet sted er det I oplever derfor tegn på at I har 'et ubekymret barn' - en dreng som bare gør det, han synes virker sjovt og han har fuld tillid til at I griber ham og passer på ham, hvis der er ved at ske ham noget. Derfor skal I naturligvis også forsøge at gribe ham og motivere ham til at lade være ved at vise, hvad han så skal gøre i stedet.
Når han nikker skaller, så er det ikke fordi han ved, hvad han gør og hvor ondt det kan gøre - det er ikke en bevidst handling om at gøre jer ondt. Det handler sandsynligvis om at han mangler ord til at sige fra og derfor bruger sig selv fysisk, ligesom ...
... hvis han slår ud efter jer, bider eller lignende. At nikke skaller kan også være et udtryk for at ville tæt på jer, at det er kærtegn der kammer over. Han mestrer endnu ikke helt at være kærlig og nogle gange forløber han sig og det kammer over for ham.
I skal naturligvis sige nej og stoppe ham, hvis han gør det og det gør ondt. Det er her en god idé at sætte ham fra jer, så der følger en handling med. Det gør det lettere for ham at huske, at her gjorde han noget I ikke bryder jer om. Men derudover kan det også være en rigtig god idé, at lave nogle lidt voldsommere fysiske lege, så han mærker sig selv og mærker sine egne grænser. Det kan f.eks. hjælpe at trille med ham i sengen eller give ham en kildetur, eller lade som om at I spiser ham, starte ved tæerne og gå hele vejen op langs hans krop som en stor løve der spiser ham rub og stub.
Jeg håber I kan bruge ovenstående lidt videre på vej, fortsat held og lykke med ham og rigtig god jul:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
Viden om børn:
Sprog
Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.
At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...
Barneseng
Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.
Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.
Den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.