Svar: Putteritualer og primær omsorsperson
Kære Lisa
Hvor lyder det dejligt at din kæreste har ½ års orlov og at du samtidig studerer - det er og bliver en fantastisk dejlig tid for jer alle 3. Der er ingen tvivl om at det vil være rigtig godt for Gustav, at have både mor og far omkring sig og det gør ikke spor at I skifter mellem at putte og tage op :o)
Børn har ikke kun én primær omsorgsperson, de har ofte to nemlig mor og far. Det er klart at jo mere man er omkring barnet, jo større og tættere tilknytning vil man normalt få, men som mor og far kan man sagtens dele rollerne ligeligt og begge være primære for barnet.
Med hensyn til søvn og det at Gustav powernapper lidt mere, så kan dette sagtens hænge sammen med udviklingsspring. Du kan sikkert se på ham at han begynder at opleve verden omkring sig mere bevidst - han kigger på dig, smiler, han drejer hovedet bevidst efter lyd og bevægelse osv. så der sker rigtig meget med ham hele tiden. Han bliver også let forstyrret og forstyrres måske lidt når han skal spise, har brug for hjælp til at koncentrere sig og skal måske nødes lidt ekstra for igen at tage fat og få spist det han egentlig har behov for.
Det vil være rigtig ...
... godt, at du forsøger at tilbyde ham lidt mere mad i løbet af dagen, det kan være at amme ham lidt hyppigere eller supplere lidt mere med flasken, som jeg ved du tidligere har haft effekt af.
Det er også en rigtig god idé, at hjælpe ham til fysisk og mental ro ved at skærme ham, han skal svøbes, puttes i liften så han ligger i en lille hule og på den måde hjælpes til at finde ro. Det kan være udmærket at bruge samme puttemetode, forstået på den måde at han f.eks. puttes i en voksipose eller puttes i en dragt og får dynen om sig, puttes med en sutteklud ved ansigtet, helt bestemte kærtegn og beroligende ord. Små ting, der giver ham genkendelighed og tryghed. Det betyder ikke så meget om det lige er i barnevognen eller indendøre, det er måden han puttes på, kærtegnene, lydende osv. som betyder noget - altså det mere nære.
Omkring 4 måneders alderen kan man ofte begynde at forvente lidt mere rytme og især i 4-6 måneders alderen hvor man normalt begynder med skemad, vil der komme meget mere rytme ind. Det du fortæller omkring putning, nedrullede gardiner i soveværelset osv. lyder rigtig fint. Fortsæt du roligt sådan.
Rigtig god weekend:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Portionsstørrelse børn
Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.
Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...
Proprioceptive sans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Så lykkedes det! Efter så mange måneder, er Johan faldet i søvn i sin barnevogn, op til flere gange.
Jeg har idag vækket ham en halv time før han plejer at vågne, og nu har han sovet 45 min. formiddag (barnevogn), og ligger nu pt. og sover middagslur (indtil nu en time). Så jeg kan slet ikke få armene ned:)
Vi ser om vi kan hoppe på togene i tide, tak for hjælpen:)
Venlig hilsen
Kathrine, mor til Johan på 6 måneder