Annonce

Annonce

Svar: Periodevise søvnproblemer


25. november 2008

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Malene

Der kan være mange grunde til at børn i perioder har problemer med at falde i søvn og problemer med at sove sammenhængende og roligt. Børn vil ofte have problemer, når de udvikler sig rigtig meget både fysisk og mentalt og der vil ofte også opstå problemer i sygdomsperioder. Det er altså ofte ting, som man ikke kan gøre så meget ved, men som skal have sin tid.

Det vigtigste er at man forsøger at holde fast i de gode rutiner og vaner, man har haft og som har fungeret i en periode. At barnet så en gang imellem har behov for ekstra tryghed, blive taget op, holdt om osv. er helt okay - det hører med til den fase eller sygdomsperiode. Man skal så huske på at det at blive taget op, beroliget, kærtegnet osv. sagtens kan lade sig gøre selvom barnet stadig f.eks. ikke skal ammes eller stadig skal putte i sin egen seng. Man må altså forsøge at finde en rutine, som passer godt både med gode rutiner og som samtidig imødekommer barnets øvrige behov.

Det er rigtig fint, at du derfor holder fast i at din datter fortsat ikke skal ammes, men skal falde i søvn uden brystet. I stedet skal hun så have en substitut - en godnatsang, kærtegn, klud at putte med, bamse eller lignende som på sigt kan gøre det ud for brystet og give den tryghed brystet tidligere har givet.

Det er også sådan at ting tager tid og din datter forbinder tilsyneladende stadig dig med amning og det at få bryst når hun skal sove og derfor er putning med dig noget sværere end når far træder til. Jeg tænker her at I må lade far fortsætte putning og du skal så samtidig ...


Annonce

... sørge for at give din datter al den nærhed, kontakt og tryghed du kan i løbet af dagen. Som jeg forstår dit brev er I din datter startet pasning nu og du er begyndt at arbejde og samtidig er amningen trappet meget ned. Det betyder naturligvis at hun måske i særlig grad har behov for mor - hun mangler både brystet og mor om dagen og det er vigtigt at du derfor sørger for at give hende så meget fysisk kontakt som muligt, så hendes "mor-depot" bliver opfyldt.

Der er mange ting for jeres datter at bearbejde, alt hvad hun oplever i løbet af dagen skal bearbejdes i drømme og det er helt naturligt at hun derfor sover meget uroligt og også vægrer sig mod at falde i søvn. Det er svært at give slip på dagen og alle oplevelserne. Hun har ganske givet også en stor motorisk uro, kravler omkring - øver sig i at rejse sig osv. og det gør hun både, når hun sover og når hun er vågen. Hun har altså både en mental og en fysisk uro.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Jeg tænker altså at årsagen til at I oplever ændring hos jeres datter i øjeblikket er, at hun lige nu gennemgår en stor udvikling både motorisk og mentalt, hun oplever samtidig en stor forandring i hverdagen, mor er væk - I er adskilt i mange timer, amningen fjernes osv. og hun skal lige finde ud af det hele.

Det bedste I kan gøre er derfor at møde hende, være der for hende, kærtegne, nusse, rumme hende når hun er ked af det, utryg, frustreret samtidig med at I naturligvis holder fast i at hun skal bibeholde de gode sovevaner hun jo i perioder har vist at hun trives med :o)

Fortsat held og lykke og rigtig god weekend.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex

Donorhjælp

Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:

1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.

Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Det går rigtig fint med Emilie, hun er blevet supergod til at sove i barnevognen og sover nu 2 lure om dagen på ca. 2-3 timer, så det er skønt - tak for dit forrige råd :o)

Hilsen Emilies forældre


Annonce