Annonce

Annonce

Svar: Vågner om natten - 10 mdr.


20. november 2008

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Christina

Dejligt at se at du har læst nogle af mine andre svar og er helt med på, hvad der sker hos jer i øjeblikket. Der er jo som du skriver ingen tvivl om at der sker rigtig meget med jeres dreng i øjeblikket - han brager igennem separationsfasen (og har gjort det et par måneder, men det hører med) og han øver sig motorisk både vågen og sovende. Han har en både mental og motorisk uro og en naturlig tryghedssøgende adfærd.

Det er forskelligt, hvordan børn kommer igennem denne fase og hvor hurtigt det går. Ofte hjælper det, når barnet begynder at kravle og blive mere selvstændigt mobil, så længe han ikke mestrer dette vil han naturligt have behov for stillingsskift om natten, behov for at blive hjulpet til ro igen og igen ...

Der er igen tvivl om at den sene middagslur, hvor han først vågner kl. 16 kan spille ind på hans søvn og lyst til at overgive sig til søvnen om aftenen. Det kunne være mere hensigtsmæssigt, hvis han om formiddagen kun sove 45-60 minutter og så sov 1½-2 timer over middag og således sov middagslur et sted mellem kl. 12-14.

Jeg ved godt at vuggestue personalet har den holdning at når han sover 2 timer om formiddagen, så er det fordi han har behov for det - og det er også rigtigt. Det kan bare være en uhensigtmæssig rytme i forhold til hvordan resten af dagen kommer til at kører og hvis man vil forsøge at ændre og påvirke barnets indre ur til en lidt anden rytme, end den barnet har, så er man nogle gange nødt til at vække barnet ...

Jeg synes I skal forsøge i weekenden og ellers må I forsøge i juleferien om I kan arbejde på en kortere formiddagslur og en længere middagslur som ikke ligger for sent.

Det lyder derudover som om at han lige nu har behov for den ekstra amning og det er okay at du lige nu ammer ham 3 gange dagligt. Det er dog ...


Annonce

... vigtigt at han lærer at falde i søvn uden brystet i munden, så han ikke forbinder brystet med at skulle sove. Brystet er ikke så god en søvnassociation med den alder han har.

I kan godt forsøge med se-til-metoden, hvor I putter ham kærligt og nænsomt, kærtegner, synger eller lignende og så går. Hele tiden kun væk i ca 3 minutter, så tilbage betrygge ham i at I er der, passer på ham, hjælpe ham med at blive lagt rigtigt, få dynen om sig osv. og så gå igen for at vende tilbage igen 3 minutter efter.

Men I skal vurdere meget hvordan han reagerer. Han må gerne protestere over at skulle sove, han må gerne synes det er uretfærdigt at han skal sove nu, at dagen slutter. Der må gerne være protestgråd. Men han må ikke græde fordi han er bange eller utryg. Hvis han rejser sig ved tremmerne, rækker armene frem mod jer "tag mig op", "gå ikke fra mig" skal I blive der. Så er det langt bedre givet ud at sidde hos ham, holde ham i hånden, berolige ham og han så falder trygt i søvn i løbet af 15 minutter end det er at lade ham græde sig i søvn.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er et forsøg værd, prøv og se hvad der sker og ret så ind efter hvad signaler han sender.

I skal være opmærksomme på hvordan I reagerer, når jeres dreng virker omklamrende og klæbende. Hvis I bliver irriterede, skubber ham lidt fra jer osv. så vil det godt kunne forstærke problemet. Han har brug for at vide at I er der for ham 100 pct og derfor er det en rigtig god idé at I lige i øjeblikket næsten 'nurser' ham ekstra meget. Jo mere mor han kan få, jo bedre er det, så sørg for at kærtegne, tumle, tage over og hjælpe ham så meget du overhovedet kan. Du skal forestille dig at hans 'mor-depot' skal fyldes op, så han har noget at tære af - så vil han efterfølgende blive mindre klæbende.

Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystpumpe

En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.

Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.

Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...

Læs mere i Babylex

Hoppegynge

Små børn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Men, en hoppegynge anbefales ikke.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben, og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge. Når barnet sidder i en hoppegynge, er det en passiv bevægelse, og selve hoppet kan give barnet mange stød op i ryggen.

De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at lave hoppebevægelser, og de vil ofte gerne hoppe på forældrenes skød....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de altid fine og uddybende svar. De giver os ro på :)

Tak, fra en mor til 2


Annonce