Svar: Skal jeg ændre eller udskifte måltider - 8 mdr.
Hej med dig
Nu hvor din dreng er 8 måneder og det lyder som om at han er ved at komme rigtig godt igang med familiemad og mad i stykker, så vil det være rigtig fint at du også tilbyder ham lidt formiddagsmad inden formiddagslur. Jo mere du kan få ham fyldt op fra morgenstunden, jo mere sikker er du på at han ikke vågner for at få mad om natten.
Jeg vil anbefale dig at du bager nogle havregrynsboller, du kan servere små hapsere bare med lidt smør og det er helt fint, ved siden af dette kan han så få frugtmos og/eller frugt i stykker, som han også selv kan spise.
Derudover vil det være rigtig godt, hvis du kunne supplere hans frokost med grøntsagsmos. Det kan være rester fra aftensmaden eller en middagsret du køber på glas, passende til børn fra 8 måneder.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 04. Ammes
Morgen 8: Havregrød, vand af kop
Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, evt. ost i stænger, frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Puttes til formiddagslur
Frokost 12: Rugbrødshapsere med smørbart pålæg, gerne fiskepålæg som makrel, rognguf, sildepostej eller lignende, Suppleres op med grøntsagsmos med kød eller fisk og kan ved siden af også tilbydes kogte pastaskruer, stykker af frikadelle osv. Vand af kop
Ammes og puttes til middagslur ca 13-14
Eftermiddag 15.30-16: 3-kornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden, ½ bolle med lidt smør, vand af kop
Aften 18: Udgangspunktet er familiensmad, ris med sovs f.eks. boller i karry, kartoffelmos og millionbøf, lasagne, spaghetti og kødsovs, farsbrød, frikadeller, laks, rødspættefileter, fiskefrikadeller osv. Der skal både være moset mad og mad i stykker. Vand af kop
Alt efter hvor meget han spiser om aftenen, kan du vurdere om det er en god idé at supplere med lidt frugtmos eller en godnatgrød inden sengetid.
Ammes og puttes til natten ca 19.30-20
Sen aften: Evt. amning, det kan også være at det fungerer bedst bare med den ene amning kl 04 og det er helt okay, da du også ammer inden ...
... middagslur. De fleste børn vil i denne alder fortsat have behov for 3 amninger dagligt.
I forhold til natlige opvågninger og uro om natten, så er det også vigtigt at I medtænker at jeres dreng lige nu gennemgår en stor udvikling. Der sker rigtig meget med ham både motorisk og mentalt.
Han er godt igang med separationsfasen og det betyder at han på en gang har rigtig meget behov for at kunne se jer, for at vide at I er der og at han ikke er forladt. Samtidig er han måske begyndt at kravle og bevæge sig mere ud i verden på egen hånd og det betyder at han ikke længere sidder så meget på skødet, han har således ikke samme fysiske kontakt som tidligere og putter og kæler ikke så meget mere i løbet af dagen.
Men behovet for nærhed har han stadig og netop om aftenen viser dette sig ofte. Her hvor roen skal falde over ham, hvor han skal sige godnat til dagen og alle oplevelserne og overgive sig til søvnen - her søger han ekstra fysisk kontakt. Derfor er det rigtig vigtigt at man i denne periode sætter sig hos barnet, sørger for at give den kontakt og nærhed som han viser behov for, det der skal til for at han trygt og roligt kan lægge sig til at sove.
Den øgede motoriske udvikling betyder også at han rent fysisk har mere uro i kroppen om aftenen og om natten, når han skal sove. Det er ikke unormalt at børn netop i denne alder øver sig i at kravle både når han er vågen og når han sover. Han får sig ganske givet lagt i nogle stillinger som han ikke selv kan komme væk fra og han har behov for hjælp til at blive lagt ned igen. Det er helt normalt og det gør faktisk ikke noget, - nogle gange skal man lade ham karte rundt, lige trække tiden lidt, lade ham trille om på maven og falde i søvn der. Det er okay. Og atter andre gange skal man være der ret hurtigt, hjælpe med at blive lagt ned igen og få ham videre i søvnen.
I skal altså være opmærksom på at natlig uro hører alderen til og er et naturligt tegn på sundhed ... :o)
Håber I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med ham.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Snore i børnetøj
Der kan være snore i dit barns tøj - snore kan sidde i hætter og kraver, i handsker osv. og det kan være farligt. Lange snore bør undgås, de kan hænge fast i rutschebanen og klatrestativet på legepladsen, - og i værste fald kan børn blive kvalt ved det.
Se derfor dit barns tøj igennem og er der snore, så kan det være en god idé at afkorte snoren mest muligt. Det vil også være en god idé ikke at binde knuder eller sætte andet på snoren, som kan sætte sig fast i legeredskaber,...
Babyalarm
Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.
Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.
De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.
Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...
Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.
Tak!!