Annonce

Annonce

Svar: Vil bare ikke kravle og rejser sig ikke op af ting


18. november 2008

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Matilde

Det er rigtigt at børn der er født før tid kan have lidt nedsat balanceevne og at de ofte også derfor udvikler sig motorisk lidt senere end andre børn. Den forklaring jeg har fået er, at fordi barnet ikke har ligget og vugget i livmoderen, som hvis de havde ligget der tiden ud, så er deres balancecenter ikke blive stimuleret på samme måde. Derfor er man særligt opmærksom på at især børn født før tid, skal vugges, drejes, trilles, rulles osv. efter fødslen netop for at få stimuleret deres balance.

Når det er sagt, så er der dog også børn som bare naturligt udvikler sig finmotorisk og verbalt hurtigere end de gør grovmotorisk og det er selvfølgelig helt okay :o) Har du selv kravlet og hvor gammel var du, da du begyndte at gå - og hvad med din drengs far, hvordan var det med ham? Ofte ligner børn jo deres forældre :o)

Nogle børn springer kravlestadiet over og det er helt okay, så skal du bare være opmærksom på at han lærer det senere hen og generelt have lidt fokus på at han skal kunne krydskoordinere sine bevægelser - lærer han det ikke nu, så lærer han det senere, så ro på :o)

Det lyder som om at din dreng udvikler sig fint, han sidder ikke bare stille men ...


Annonce

... forsøger virkelig at bruge sig selv motorisk og der sker hele tiden små fremskridt og det er rigtig godt:o) Du må naturligvis meget gerne støtte ham og her er det som sagt vigtigt at du hjælper ham med at blive bevæget så meget som muligt, så balancen stimuleres. Det kan være at trille ham hen over en stor bold, det kan være at svinge ham, vende ham op hovedet, gynge ham osv. Hvis han ikke har en babygynge, så vil det være en rigtig god idé. Her tænker jeg ikke på en hoppegynge, men en gynge som han sidder i og gynger frem og tilbage.

Du kan også gå til noget babygymnastik med ham, der findes en dvd man kan købe "stimulastik" hedder den. Du kan også købe en lille pjece lavet af Vibeke Winter der er fysioterapuet. Se siden boernogmotorik.dk. Derudover kan du købe bøger, f.eks. bogen "Leg med din baby" af Mette Vainer Wegloop. Den er godt nok til børn op til 12 måneder, men måske kan du bruge nogle af øvelserne alligevel - prøv at kigge på den :o)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Jo mere du kan bevæge ham, jo bedre er det altså. Han får styrken ved at bruge sig selv fysisk og jo mere I kan svinge, trille og tumle rundt, jo bedre balance får han.

Rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig god weekend:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex

Fennikel, Fennikelte og børn

Fra 6 mdr´s alderen må dit barn få stort set alle slags grøntsager. Du bør dog være opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.

Det anbefales...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Som saedvanligt: Tusind tak for dine dejlige raad og brugbare viden! Det er fantastisk at have dig

Mange hilsner
Camilla


Annonce