Annonce

Annonce

Svar: Aften og natteritualer


10. november 2008

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Rikke

Der er så meget fokus på børn og søvn i dag og det er næsten blevet sådan, at man er unormal, hvis man ikke har søvnproblemer ... :o) Der behøver ikke være spor i vejen for at du ammer din datter og først putter hende når hun sover. Sålænge det fungerer og hun sover trygt og sammenhængende derefter, så kan jeg slet ikke se at det er et problem. Nogle børn sover fremragende på denne måde og det er fint, det skal man ikke gøre noget problem ud af.

Det er hvis hun begynder at vågne hele natten og tydeligt søger brystet for at kunne sove videre at det bliver et problem, men så længe hun ikke gør det, så tager I det stille og roligt og giver hende den erfaring at det at skulle sove er dejligt, trygt, fyldt med følelsen af velbehag.

Så kan du se stille og roligt i takt med at hun bliver ældre, hvordan I kan ændre lidt på ritualerne. Hendes mælkebehov vil jo stille og roligt skulle nedsættes og hun vil stille og roligt lære at sove uden brystet om dagen først. Derefter kan hun så lære det om aftenen, hvis det skønnes nødvendigt. Sover hun stadig igennem uden problemer, ja så er det jo ikke noget problem.

Jeres datter sover lange lure i løbet af dagen, hvis hun sover 2 lure af hver 3 timer + nogle gange en lur ekstra på 1½ time ... Gennemsnitligt vil de fleste børn i 4 måneders alderen sove 5-6 timer sammenlagt i løbet af dagen og ca 10 timer om natten afbrudt af amning. Jeg kan derfor godt forstå, hvis I nogle gange har svært ved at få hende ...


Annonce

... til at sove sin tredie lur og jeg kan også godt forstå, hvorfor hun nogle gange vågner tidligt og ikke vil sove igen om natten. Det lyder simpelthen som om at hun på det tidspunkt ikke behøver mere søvn, men er klar til at være vågen 1½ times tid inden hun skal sove igen.

I skal derfor overveje om hun skal holdes sovende og nøjes med sine to lure dagligt i løbet af dagen eller om I skal forsøge at pille lidt ved hende, rumstere lidt omkring hende og se om hun så kan vågne lidt før, så hun i stedet for 2 lange lure, får 3 lidt kortere lure og i stedet sover en længere og mere ensartet nattesøvn ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Med hensyn til flytning på eget værelse, så synes jeg som udgangspunkt at det er bedst at flytte børn i 6 måneders alderen. I den alder er barnet normalt så motorisk aktiv, at det selv kan vende og dreje sig og risikoen for vuggedød er derfor minimal. Nogle gange kan forældre og børn forstyrrer hinanden så meget at det må anbefales at sove i hvert sit rum tidligere, men det er ikke tilfældet hos jer og derfor synes jeg I skal vente med at flytte hende. Så lang tid hun har behov for mælk om natten, er det også dejlig for dig at have hende lige i nærheden .. :o)

Mine tanker om årsagen til jeres datter opvågninger handler således hverken om behov for mere mad eller at I forstyrrer hinanden men mere om at hun vågner fordi hun sover så meget om dagen som hun gør ...

Håber I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende og rigtig god weekend:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vegetar og veganer

Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.

Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...

Læs mere i Babylex

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en virkelig god brevkasse/side. Du gør et fantastisk stykke arbejde.

Kærligste Hilsener
Mia, gravid med sit første barn.


Annonce