Svar: Trist og sover dårligt
Kære trætte familie
Min umiddelbare tanke er at der sker rigtig meget med jeres dreng rent udviklingsmæssigt lige nu og det er faktisk meget normalt at børn i netop 6 måneders alderen kan virke utroligt pylrede og irritable. De vil ikke ligge selv, skal hele tiden underholdes og selv om prøver og forsøger at være der for dem, så virker det stadig utilfredse - det føles som at man gir og gir og lige meget hjælper det.
Samtidig ligger der ofte den problematik, at når barnet er blevet ½ år, så må det kunne forventes at man som par kan få lov at være par og ikke længere 'bare' forældre. I har derfor som par sandsynligvis også behov for at kunne være noget for hinanden og det skal I naturligvis tillade jer selv. Hvis børnene kan blive passet en dag vil det således ofte være en god idé - det kan give lidt adspredelse fra dagligdagen og I skal give jer selv lov til at være noget for hinanden som par.
Men når alt det er sagt, så er det naturligvis også vigtigt at se på jeres rytme i løbet af dagen og hvad I kan forvente. De fleste børn vil i 6 måneders alderen kunne nøjes med 2 lure dagligt og vil også have behov for 3 måltider skemad. Da jeres dreng er godt igang med skemaden allerede, vil lidt mellemmåltider som adspredelse og øvelse også være en rigtig god idé. Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre i mors seng
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9.30: Frugtmos, og frisk frugt i hånden at sutte på, vælg de lidt blødere frugttyper som appelsinbåde, blommer, kiwi, fersken. Vand af kop.
Ammes og puttes til formiddagslur ca kl 10, sover måske ...
... en times tid, nogle gange 1½.
Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, tilbydes agurkestænger, ristede rugbrødsbjælker eller lignende i hånden at gnaske i, opbløde med spyt og lignende, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur kl. 13.30, sover her 1½-2 timer. Det afhænger lidt af længden af formiddagslur
Eftermiddag 16: Ammes og kan også tilbydes lidt frugtmos eller frisk frugt i hånden ligesom om formiddagen
powernappen springes over
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, tilbydes agurkestænger, brødskoper eller lignende i hånden. Vand af kop.
Ammes og puttes til natten kl. 19.30-20 i sin egen seng
Sen aften 23-24: Ammes og puttes igen i sin egen seng og forsøger at få ham til at sove uden amning til næste morgen tidlig.
For at få ham til at være mere frisk om eftermiddagen, sidst på dagen, kan det være en god idé at forsøge at holde formiddagsluren som den lidt kortere lur og eftermiddagsluren som den lidt længere lur eller alternativt lade lurene vare f.eks. 1½ time hver. Som udgangspunkt skal man naturligvis lade ham sove, når han sover, men det er som I skriver uhensigtsmæssigt, hvis han begynder at sove mere om dagen og have vågne timer sen aften og nat, som det lyder til at være på nuværende tidspunkt. Derfor kan det være nødvendigt at vække ham om dagen og holde fast i at han i dagtimerne ikke sover mere end max 3½ time sammenlagt. Resten af søvnbehovet skal så vidt muligt dækkes om natten.
Jeg håber at ovenstående plan giver en idé om hvordan det skal kunne lade sig gøre og at tidspunkterne jeg har angivet, passer nogenlunde ind i jeres hverdag.
Fortsat held og lykke med ham:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Efterfødselsreaktion
Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.
Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...
Hoppegynge
Små børn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Men, en hoppegynge anbefales ikke.
En hoppegynge belaster barnets ryg og ben, og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge. Når barnet sidder i en hoppegynge, er det en passiv bevægelse, og selve hoppet kan give barnet mange stød op i ryggen.
De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at lave hoppebevægelser, og de vil ofte gerne hoppe på forældrenes skød....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.