Annonce

Annonce

Svar: Amning og opdragelse


4. november 2008

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Hej med dig

Det lyder som om at din datter fortsat bliver ammet rigtig meget og det er et problem, fordi det går ud over hendes indtag af anden mad og dermed ud over hendes trivsel ...

Det er sådan at hun i en alder af 14 måneder gerne må blive ammet, men vi taler om en amning dagligt. Det vil ofte være om aftenen inden hun skal sove, hvor det at blive ammet indgår som en naturlig del af putteritualet, men derudover skal hun ikke ammes og når du skriver: "jeg har svært ved at få hende til at spise, hun vil hellere ammes" så er det et problem, fordi mælken ikke er tilstrækkelig for hende, hun har meget stort behov for en varieret og ernæringsrigtig kost.

Du må gøre op med dig selv, hvad der er bedst for jer begge. Om du vil stoppe amningen helt eller om du vil forsøge at bibeholde amning en gang dagligt. Uanset hvad du vælger, så vil din datter naturligt blive ked af det, det kan ikke undgås. Hun er jo meget bevidst nu og søger bevist brystet, det er det hun forbinder med at skulle sove, forbinder med at få trøst og bare forbinder med at skulle have noget at drikke ... Helt uden gråd går det derfor ikke, men det betyder ikke at det behøver være umenneskeligt.

Du skal naturligvis tilbyde hende alternativer og det handler for det første om at hvis hun i løbet af dagen søger brystet, så må du tilbyde hende vand og mælk af kop, tilbyde hende mad, noget i hånden, noget at spise i stedet. Derudover handler det om at du stadig skal give hende masser af fysisk kontakt og nærhed. Du kan stadig ligge sammen med hende, putte med hende, kærtegne hende, synge for hende, holde i hænderne, lulle hende til ro - men hun skal ikke have bryst.

Det er også vigtigt at du sørger for at have en bluse på, som hun ikke kan åbne eller trække op og at du om natten også sørger for at være lukket til. Det er synd for hende hvis hun nægtes brystet og der i øvrigt er fri adgang. Så mælkebaren er lukket.

Når hun bliver pylret og umulig, så handler det ofte om at hun simpelthen mangler god og nærende kost og at amme hende løser kun problemet kortvarigt. Det giver et lille boost og så går der ikke ret lang tid, så er hun pylret igen. Der er altså en sammenhæng imellem hendes manglede indtag af mad og dårlige humør og du er nødt til at arbejde på en fast struktur på dagen.

En plan for dagen kunne se således ud:

Morgen 7: Vågner og starter dagen med en portion havregrød, letmælk af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, evt. lidt marmelade, ½ banan eller anden frisk frugt. Vand af kop.

Puttes til formiddagslur, hvis hun stadig får det

Frokost 12: Rugbrød med forskelligt pålæg, makrel, tun, rognguf, sildepostej mv. Rester ...


Annonce

... fra aftensmaden, det kan være pasta, frikadeller, grøntsager - kartoffelbåde eller kogt gulerødder, ærter, majs. Det kan også være agurk, rød peberfrugt eller lignende, der gives som tilbehør til brøddet. Vand af kop

Puttes til middagslur. Sover hun kun en gang om dagen, så ligger frokosten tidligere, allerede kl. 11-11.30 og så sover hun middagslur fra ca 12-14.

Eftermiddag 15.30-16: En portion tykmælk, neutral yoghurt eller lignende med lidt frugtmos, friske bær, evt. lidt rygbrødsdrys, lidt müsli, ½ banan eller anden frisk frugt, ½ bolle med smør, ost. Vand af kop

Sen eftermiddag 17-18: Imens du laver aftensmad, kan hun tilbydes lidt forskelligt grønt, agurkestænger, rød peberfrugt eller lignende ligesom til frokost

Aften 18.30: Aftensmad som du selv spiser, ris, pasta, kød, fisk, sovs af forskellig slags, grøntsager. Hun kan spise fuldstændig det samme som dig.

Tilbyd evt. lidt frugtgrød med mælk til dessert og letmælk af kop.

Puttes til natten med amning eller en kop mælk og evt. en banan ca kl. 20


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Som du kan se af denne plan indgår der fortsat rigtig mange måltider og meget 'rigtig' mad. Det er vigtigt at spise sundt og godt for at gøre humøret stabilt.

Serotonin er et af de stoffer som er med til at holde vores humør stabilt og forbedre vores søvnkvalitet. Serontonin bliver produceret, når vi indtager tryptofanholdige fødevarer og dette sikres blandt andet når vi indtager bananer, brød, pasta, fede fisk som laks og makrel, kylling og kalkun, en bagt kartoffel og forskellige grøntsager er også vigtigt.

Det er vigtigt at man allerede fra morgenstunden og dette gælder både børn og voksne, starter dagen med protein og fiberrig morgenmad. Havregrød eller havregryn får blodsukkeret til at stige langsomt hen over nogle timer, hvilket vil give vedvarende energi og stabilisere humøret.

Derfor anbefaler jeg ofte også havregrynsboller som mellem måltider, fordi det er vigtigt til at stabilisere og gøre at barnet føler sig godt tilpas.

Det er vigtigt at undgå saftevand og unødigt søde fødevarer. Ren frugt er at foretrække og vand bør som hovedregel være tørstslukker.

Min umiddelbare tanke omkring pylrede, utilfredse og brokkende børn er derfor at man prøver at gennemtænke, hvad barnet indtager af mad og drikke i løbet af dagen, om kosten kan sammensættes mere hensigtsmæssigt og at man så vidt muligt tilbyder vand som tørstslukker. og når man som dig har en pige, der ammes rigtig meget, så er det oplagt at tænke på, at det er her du skal sætte ind :o)

Håber dette hjælper dig videre og giver dig det sidste skub til at få ændret på tingene. Fortsat held og lykke og rigtig god weekend :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Zoneterapi

Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.

Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.

Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...

Læs mere i Babylex

Vedligeholdelse af barnevogn

Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.

For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annonce