Annonce

Annonce

Svar: Spørgsmål om kranieknogler


12. april 2004

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Vibeke

Det gør mig ondt at høre at du skal have disse bekymringer og jeg skal prøve at fortælle, hvad jeg ved, men jeg er jo ikke læge.

Kraniet er ved fødslen sat sammen af fire plader, som ligger ind mod hinanden og nogle gange lidt over hinanden. Det er praktisk at pladerne under fødslen kan 'bevæges' så barnet lettere kan komme ud. Efter fødslen rykker pladerne sig på plads og giver samtidig hjernen mulighed for at vokse.

Fontanellen er en åbning imellem de fire plader. Barnet har flere fontaneller, men den man normalt taler om sidder fortil, i midtlinien over panden. Den lukker sig ca omkring 1½ års alderen, men der kan være store individuelle forskelle, som kan være helt normale.

Hvis pladerne i kraniet lukker sig for tidligt, vil hjernens mulighed for at udvide sig være begrænset, og det kan naturligvis påvirke hjernens ...


Annonce

... mange funktioner. Hvis kraniepladerne lukker sig for tidligt, så taler men om craniesynostose. Diagnostiserer man dette, så vil man gå ind og operere barnet, for at skabe mere plads.

Så vidt jeg ved, så er det på Rghospitalet og på Skejby at man udfører disse operationer. Røntgenundersøgelse er nødvendig og med til at give en vurdering af, hvorvidt der er tale om craniesynostose. Der ud fra vurderer man så behovet for en evt. operation.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Der findes flere sygdomme, som kan give sammenvoksede kranieknogler. Her er der tale om kromosomafvigelser, hvor barnet så ofte også har andre symptomer. Hvis din søn ikke har tegn på andet og trives så fint som du beskriver, så gør dette sig sikkert ikke gældende her, hvorofr jeg ville tage det helt roligt, men du skal naturligvis lade ham undersøge.

Jeg ønsker dig og din søde dreng fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.

Døsig og træt baby

Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...

Læs hele brevet og Helens svar


16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.

Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.

Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Termin

Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.

Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.

Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.

Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...

Læs mere i Babylex

Prævention - efter fødsel

Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.

Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.

I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Du har hjulpet mig med at få min datter til at sove i egen seng og sidenhen på eget værelse og det er bare gået SÅ fint! Jeg fulgte dine råd til punkt og prikke og det virkede fra første aften. Jeg er imponeret.

Tak fra Winnie, mor til pige på 8 måneder


Annonce