Annonce

Annonce

Svar: Sovetid og behov for modermælkserstatning


11. oktober 2008

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Det lyder som om at Oliver drikker store mængder erstatning hver gang han tilbydes flaske og derfor samlet fint får sit mælkebehov dækket, selvom han ikke tilbydes modermælkserstatning om dagen. Det er således okay, at han spiser som han gør.

Det vil sandsynligvis ændre sig lidt i takt med at han begynder at få skemad, i takt med at indtaget af skemad øges i løbet af dagen og hans mælkebehov fortsat også skal dækkes, vil det sandsynligvis blive nødvendigt med en flaske sen aften, simpelthen for at sikre ham mælk/væske nok og sikre at hans mave fungerer som den skal. Men lige nu lyder det helt fint med 800-1000ml mme dagligt fordelt på 4 flasker, hvis det er den rytme, som passer jer bedst.

Hvornår du skal starte med skemad afhænger helt af, hvordan han i øvrigt virker. Oplever du at han sover mere kortvarigt, virker mere sulten, følger han den mad du spiser med øjnene, er han i stand til at holde hovedet selv, åbner han munden bevidst for skeen, når du giver han d-dråber osv. Det er altsammen tegn på at han kan være klar til at få noget andet end mælk. Nogle børn har brug for andet allerede i 4 måneders alderen, de fleste først når de er 5 måneder. Det er vigtigt at man ikke starter før 4 måneder, modsat bør man ikke begynde meget efter 6 måneder.

Det er helt normalt i forhold til din drengs alder at han nu sover kortere lure i løbet af dagen og du skal regne med at han har behov for 3 lure dagligt, hvor den sidste lur ofte ligger så sent på eftermiddagen at han i øjeblikket måske har tendens til at gå sent i seng. Det vil ...


Annonce

... ændre sig igen i takt med at han begynder med skemad og bliver ældre. En sammenlagt dagslur på ca 5 timer lyder rigtig fint og alderssvarende.

Du skal altså arbejde på en formiddagslur, en middagslur og en tredie lur sidst på eftermiddagen og at lurene samlet varer ca 5 timer. Han kan sagtens med den alder han har være vågen og aktiv i nogle timer imellem sine lure, så vær opmærksom på ikke at putte ham alt for tidligt, men først der, hvor du er sikker på at han er parat til at sove. Det kan også gøre at han sover lidt længere.

En plan for dagen, til en dreng, som kun drikker 4 flasker ser nogenlunde således ud:

Morgen: Flaske

Puttes til formiddagslur

Frokost: Flaske

Puttes til middagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Eftermiddag: Flaske

Puttes til tredie lur

Aften: Flaske

Puttes til natten

(Sen aften/nat: Normalt en flaske)

Når han er vågne, så skal han opleve, bruge sig selv både fysisk og mentalt, han skal trille, rulle, lege så han bliver træt rent fysisk og han skal synges for, danses med, pludres med, kildes lidt osv. så han stimuleres mentalt og får masser af indtryk. Når du så putter ham, så er det fint at du står lidt hos ham, vugger ham lidt osv. og det samme ritual skal du så bruge, når du fornemmer at han er ved at skifte søvnfase for netop at holde ham sovende. Virker det ikke og han bare vågner op, så må du tage ham op og så putte ham igen senere og så håbe at han sover lidt længere der. Som sagt er 5 timers søvn om dagen fuldstændig alderssvarende normalt :o)

Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Opkast - baby og børn

Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.

Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...

Læs mere i Babylex

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annonce