Annonce

Annonce

Svar: Urolig nattesøvn - 15 mdr.


5. oktober 2008

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lotte

Det lyder som om at I nu har fået gjort jeres dreng tryg ved værelset og ved det at skulle sove, men at han stadig ikke helt har forstået at lægge sig til at sove med det samme. Man kan godt mistænke at det at I sidder hos ham forvirrer ham - skal vi læse, lege, underholde eller sove, han lyder ikke til helt at vide, hvad I egentlig forventer af ham og det lyder således til at det mere er det, der er problemet nu, end at han egentlig føler sig utryg.

Jeg vil derfor foreslå at I nu atter putter ham tilbage i hans seng, men så starter med at sidde hos ham og læse en bog højt, når han skal sove. Det kan også være to små bøger og han må også gerne selv holde en bog i hånden. Han skal dog være stille, lægge sig ned og slappe af osv. når I læser. Derfor skal I sige til ham at han skal lægge sig ned, hvorefter I så læser lidt videre.

Når godnathistorien er læst, så skal I stille jer i nærheden med strygetøj, arbejde på computeren eller lignende. I skal altså være i værelset eller i gangen lige uden for døren så han kan se jer og høre jer og derfor føle sig tryg og rolig, men så han lærer at falde i søvn uden at I sidder hos ham. I skal blive ved med at berolige ham med ord og fortælle ham, hvad I vil have ham til "mor er lige her, læg dig ned, sove nu". Korte små beskeder, som han kan forstå "læg dig ned skat". Netop det at han selv begynder at lægge sig ned er vigtigt i forhold til at han forstår, hvad I vil have ham til.

Nogle gange sker det at ens tilstedeværelse bliver opfattet som leg eller som om at man vægrer sig mod at gå. Og barnet fornemmer det som at der må være noget galt, så jeg må hellere holde mig vågen ... Det er ...


Annonce

... altså vigtigt at I nu sender tydelige signaler om hvad det er der skal ske og hvad I vil have jeres dreng til og at I ikke er med til at trække tiden unødigt.

Det skal ikke tage en time at putte jeres dreng, det er alt for længe, så er I nødt til at afkorte seancen også selvom han bliver ked af det. Igen skal I skelne hans gråd fra hinanden, bliver han ked af det og sur fordi I holder fast i at han skal sove eller bliver han ked af det fordi han er utryg. Umiddelbart lyder det som om at det mere handler om det første nu og at der således er sket en ændring hos jer ... og han må gerne protestere - han må gerne synes det er irriterende at I ikke vil lege, at det er uretfærdigt at dagen slutter nu osv. han må gerne fortælle jer at han ikke er enig i dette. Men han må ikke græde, fordi han er bange, for så skal I naturligvis blive hos ham.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det kan være en rigtig god idé at putte ham lidt senere end I plejer i denne peride, hvor I træner det at falde i søvn selv. Simpelthen fordi det er en dårlig vane for kroppen at ligge i sengen i halve til hele timer inden han falder i søvn. Så er det langt bedre at putte ham 45 minutter senere så han kun bruger 15 minutter på at overgive sig til søvnen og så hans krop stille og roligt lærer hvad det vil sige at slappe af, når den er kommet i seng. Det er altså vigtigt at tiden ikke trækker unødigt ud.

Det er naturligvis problematisk at træne søvnvaner, hvis han har ondt, er forkølet, har mellemørebetændelse eller lignende så må I tage de hensyn han lige i den periode har behov for og så forsøge at ændre vaner, når han atter får det lidt bedre.

Jeg håber at ovenstående hjælper jer videre, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klapvogn - køb af klapvogn

Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.

En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...

Læs mere i Babylex

Tvillingefødsel

Det er altid noget ganske særligt at få et barn, men at få to på en gang er noget helt specielt.

En tvillingefødsel skal helst foregå på en specialafdeling, fordi der ved fødsel af to børn er større risiko for komplikationer. Cirka halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit, og når du er i 36. graviditetsuge, vil du ofte få svar på, hvorvidt du kan føde vaginalt, eller om det anbefales, at du føder ved planlagt kejsersnit.

Man...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for alle dine råd og gode svar. Det er altid en utroligt stor hjælp at skrive til dig :-)

Tusind tak fra Camilla - mor til to.


Annonce