Svar: Står mest på tæer
Hej med dig
Når et lille barn skal stå og holde balancen, så sker det ved at barnet holder sin vægt oppe ved at bevæge tæerne op og ned. Det vil sige at deres storetå flexer opad og deres lilletå vender udad og griber nedad. Samtidig vil mange børn i begyndelsen, hvor de rejser sig, skiftevis stå på deres tæer og komme ned på flad fod. Det er ved at koordinere disse bevægelser at de små børn kan flytte deres vægt og holde sig oprejst.
Det er dog sådan at nogle børn er tågængere. Det ses især, hvis barnet har været i en gåstol - har din søn det? Der er dog også børn som går på tæer, helt af sig selv og det kan sagtens være i orden i en periode, det kommer helt an på, hvor langt din søn i øvrigt er i sin motoriske udvikling og om han er i stand til at komme ned på flad fod generelt. Der er altså forskel på om han rejser sig på tæer for at holde balancen, når han øver sig i at trække sig selv op, eller om han generelt, hvis du f.eks. holder ham om livet - også støtter på tæer og ikke flad fod.
Du fortæller at I har kontakt til en fysioterapeut og det vil være oplagt at du spørger vedkommende, hvordan du skal forholde dig til det at din dreng står på tæer. Til børn der er tågænger kan man ...
... lave forskellige øvelser med deres fødder og stimulere deres fodsål, stryge under fødderne med en speciel børste osv. for at de begynder at stå mere direkte på foden. Hvorvidt det er nødvendigt hos jer, vurderes normalt af en fys og derfor kan du ligeså godt spørge den i allerede har kontakt til.
Med hensyn til sutsko så er jeg helt enig i at det efterhånden er ved at være så koldt at sutsko er en rigtig god idé. Børn bør have varme fødder og ikke rende for meget med bare tæer i institution. Det kan ikke undgås at der er lidt fodkoldt, hvor børnene opholder sig - det sker automatisk når døre åbnes og lukkes og derfor har små børn (måske endda ekstra i institution) behøv for små skridsikre sutsko.
Det er vigtigt at skoen sidder fast omkring barnets fod og giver god støtte samtidig med at sålen skal være sikker, så barnet ikke kan glide. Du kan købe små skindsutsko (bobux) - du kan dog også købe rigtige kravlesko og det vil måske hjælpe din dreng. Kravlesko er helt bløde sko i skind med fast hælkappe og ofte med snørrebånd eller evt. velcro. De er kun til indedørs brug, har sål i ruskind, men de giver mere støtte end en sutsko gør normalt.
Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
Viden om børn:
Nysgerrighed børn
At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.
Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.