Annonce

Annonce

Svar: For lidt søvn - 13 mdr.


28. september 2008

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Bo

Nogle børn sover meget og andre sover mindre, sådan er det også med voksne - vi har også forskelligt søvnbehov ...:o)

Gennemsnitligt vil børn på 13-14 måneder have behov for at sove ca 13½ time i døgnet. Det svarer ofte til at barnet sover f.eks. 1½ time i løbet af dagen og 11½ time om natten. At det er gennemsnitligt betyder at nogle børn sover mindre end dette og andre sover så lidt mere.

Du fortæller at din datter sover mellem 11-12 timer i døgnet og hun ligger således i den lidt lave ende, hvad angår søvn. Men stadig lyder det okay, hvis hun de fleste dage sover ca 12 timer ... Det synes jeg ikke I skal bekymre jer så meget om, når hun sover, så sover hun jo umiddelbart godt og hun lyder som en pige der udvikler sig fint, trives osv. og har overskud til at møde dagen og hvad tilværelsen bringer - hun lyder til at trives med den søvn hun får.

Det lyder samtidig som om at jeres datter har svært ved at overgive sig til søvnen og her spiller det naturligvis ind, som du også selv er inde på, hvor meget eller måske snarere hvor sent hun har sovet middagslur. I forhold til hendes alder, kunne jeg godt forestille mig at I ikke skal putte hende før kl. 20 - 19-19.30 er måske lige tidligt nok. I hvert fald, hvis hun har sovet middagslur mellem 14-15 ...

I kan overveje om ikke I skulle forsøge med kun en lur dagligt, hvor luren så ligger fra 12-14, altså så hun kommer op senest kl. 14. Man kunne godt forestille sig at hun ved at blive puttet i dette tidsrum ville kunne sove 1½-2 timers middagslur.

Hun vil sandsynligvis fortsat vågne tidligt om morgenen, men tilgengæld jo også være mere træt, når hun så bliver puttet til sin lur om dagen og det samme om aftenen. Der er nemlig noget vigtigt I at putte hende, når hun ...


Annonce

... virkelig er træt, så der ikke går ½-1 time med at ligge og karte rundt i sengen inden hun falder i søvn. Ved at putte hende senere, kan I godt opnå at hun kun tumler rundt i 15 minutter og det vil på sigt hjælpe hende til at finde en god rytme med at komme i seng.

Det er rigtig godt at hun falder i søvn i sin egen seng og forbinder sin seng med at skulle sove. Det er også helt fint, at I sidder ved siden af sengen, så hun kan mærke at I er der og at hun derfor trygt og roligt kan lægge sig til at sove.

I skal dog medtænke om hun oplever jeres tilstedeværelse som noget trygt og beroligende eller om det på hende virker som underholdning og sjov, tid til leg og ballade. Hvis hun ved at I sidder der, trygt lægger sig til at sove og falder hurtigt til ro, så er det fint at gøre det. Men hvis hun hopper rundt, prøver at komme til at lege med jer, laver sjov osv. så er det rigtig vigtigt at I går.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det betyder ikke at I skal gå fra hende og lade hende græde sig i søvn. I stedet kan I stille jer i nærheden, det kan være at arbejde med en computer, at stille sig og stryge tøj, - lave et eller andet praktisk, hvor I stadig er i rummet eller lige uden for døren (åben dør er vigtigt), så hun kan se jer og så I kan berolige hende ved at tale med hende: "Far er lige her, læg dig ned, du skal sove nu". Der er nemlig noget vigtigt i at hun selv begynder at lægge sig ned og at det ikke er jer, der rent fysisk skal gøre det ved hende hele tiden.

Så at være i rummet, stå og lave noget praktisk, kan give hende den tryghed hun behøver for at falde i søvn selv og for at finde ud af at det rent faktisk ikke er legetid nu. I mener faktisk at hun skal lægge sig ned og sove ...

Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Selleri

Fra 6 mdr´s alderen vil mange børn nyde at spise flere rodfrugter, da de smager af noget. Selleri er en rodfrugt.

Rodfugter har en naturlig sødme og denne kommer især frem, hvis rodfrugterne bages i ovnen. Du kan lave mos af rodfrugter og du kan også give dit barn større stykker af bagte rodfrugter, som det selv kan spise - rodfrugter er vigtige som en varieret del af både din og barnets kost.

Du skal dog være opmærksom på at selleri indeholder nitrat og det bør...

Læs mere i Babylex

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annonce