Svar: Kronisk maveonde?
Kære Elisabeth
Tillykke med din lille datter:o)
Jeg tror ikke din datter har smerter, hvis hun havde ondt, så ville hun græde og være rigtig ked af det. Hun ville spænde i sin lille krop, blive nærmest flitsbueagtig og nogle gange også krumme sig sammen og når jeg læser dit brev, så får jeg indtryk af at hun ikke har ondt.
Det lyder mere som en uro i maven og tarmene og det har mange spæde børn. Det tager lidt tid at vende sig til mælk i maven og den store mængde af mælk, som hun har behov for og hos nogle børn er dette mere tydeligt end hos andre. Man kan simpelthen høre og mærke på barnet hvordan mælken bevæger sig igennem systemet og det er ikke usædvanligt at mødre, imens de sidder og ammer, kan høre, hvordan mælken klukker igennem maven og hvordan maven knurrer - og jeg tror det er det du oplever?
Det hjælper ofte at amme i forskellige ammestillinger og så er det vigtigt at du sørger for at holde din datter ind til brystet, så hun ikke 'hænger i vorten'. Hvis hun ligger lidt for langt fra brystet, så vil hun hun hoppe af og på, ligge og hive i brystet og det betyder at hun vil sluge mere luft, som naturligt vil irritere ekstra på vej gennem systemet. Derfor er det rigtig vigtigt at du forsøger at varierer ammestillingerne, som hjælper hende til at få fat og arbejde med brystet på forskellig vis og hjælper hende med at holde et godt vacuum
Tvillingestillingen er ofte rigtig god at bruge, det er den stilling, hvor du lægger hende til brystet og hun vender bagud under din arm med kroppen. Sørg for at hun ligger højere med hovedet og lavere med numsen. Om natten og måske ...
... en gang i løbet af dagen kan det være rigtig godt, hvis du kunne ligge dig ned og amme. Liggende på siden skal hun have fat i det bryst som vender ned mod madrassen. Hvis hun har svært ved at få fat i brystet, så læg evt en stofble under for at løfte det lidt og sørg for at trække hende tæt ind til dig, så I ligger mave mod mave.
Det vil være rigtig godt at du ammer hende fra begge bryster. Det vil sige at du starter med at amme fra det ene bryst, lader hende spise rigtig godt og effektivt der og når hun slipper og virker færdig, så skal hun bøvse og skiftes og derefter lægger du hende så til modsatte bryst. Når hun slipper der og er helt færdig med at spise, så kan du give hende en sut. Det at sutte sætter gang i tarmbevægelserne og det hjælper maden igennem systemet og kan derfor på sigt give lidt ro og så skal hun puttes.
Det er vigtigt at du sørger for at hun får bøvset. Nogle børn er rigtigt gode til at bøvse, for andre er det sværere og det slår så mange prutter i stedet - luften skal jo ud. De børn som har svært ved at bøvse og hvor luften skal igennem hele systemet vil naturligvis have mere mavekneb end de børn som kommer fint af med luften via en bøvs. Prøv derfor om du kan få hende til at bøvse efter hvert måltid.
Når hun skal bøvse, så er det vigtigt at hendes ryg bliver holdt lige og at hendes arme og skulderblade er let løftet. Derfor skal hun ikke ligge og putte på din brystkasse, men skal helt op over din skulder, når hun ligger hos dig. Der kommer bøvsen bedst ud.
Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, forsat held og lykke med hende og rigtig god weekend:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Sove ude
Helt små børn skal man være forsige med at lade sove ude i barnevogn. En tommelfingerregel er, at spædbørn ikke bør sove ude, før de har genvundet deres fødselsvægt og vægten skal være mere end 3000g.
At sove ude om sommeren er enkelt. Stil barnevognen i skyggen og hold øje med dit barns temperatur ved at mærke det i nakken. Dit barn vil nyde at stå under et træ og se vinden i bladende. Et insektnet kan yde god beskyttelse mod insekter, men brug det kun, hvis der er insekter.
Babysvømning
Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.
Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.