Svar: Farvel til sut og humørsvingende mor
Kære T.
Det lyder som om at din datter stille og roligt selv er igang med at sige farvel til sutten og jeg tænker her, at I skal tage en dag af gangen og se hvad der sker. Hun bruger den efterhånden sjældent hjemme - en gang imellem efterlyser hun den og får den og det er helt fint.
Jeg synes I skal tale med vuggestuen om at de ikke bare giver hende den automatisk, men kun giver hende den, hvis hun selv spørger efter den. Så er det jo et reelt behov fra hende side og glemmer hun det, falder i søvn uden, så er det jo også rigtig fint. Det vil således være mere hende selv, der søger den, efterspørger den og da hun er ved at trappe ud, da behovet lyder til at blive naturligt mindre og mindre, så synes jeg det er fint at I forsøge at lade hende styre det lidt selv.
Der er tilpas lang tid til du skal føde igen (et stort tillykke med det) og hun kan således godt nå at stoppe i god tid inden den næste kommer. Ellers ville det være godt at vente lidt - det kan være svært at skulle slippe sin sut, samtidig med at man skal være storesøster. Men hos jer lyder det som om at hun godt kan nå at slippe sutten inden hun får en lillesøster.
Med hensyn til dine humørsvingninger og korte lunte, så er det som du siger synd for din datter, at du i øjeblikket ikke kan rumme hende så godt. Men så er det jo godt at hun har en far, som er som han plejer at være ... :o) Det er altså helt naturligt at hun vender sig mod ham, når hun mærker at du er lidt uligevægtig og et eller andet sted er det jo et sundhedstegn og meget godt, at hun gør det. For de to vil sammen have rigtig meget brug for hinanden, når den lille kommer ...
... og du naturligt ikke kan tage dig så meget af jeres datter som du tidligere har gjort.
Vi har alle sammen perioder eller dage, hvor vi er bedre til at rumme vores børn end andre dage og det gør os ikke til dårligere mødre. Det kan være helt okay, at vi begår fejl, det er menneskeligt at fejle siger man jo, - og når man som du erkender sin fejl, siger undskyld og taler om tingene, så lærer man jo også sit barn noget meget vigtigt: Du kan altid komme til mor, også selvom du har gjort noget forkert, så finder vi ud af det sammen og tilgiver hinanden.
Det betyder naturligvis ikke at du ikke skal gøre en indsats for at handle rigtigt. Du skal naturligvis stadig prøve at rumme din datter, de frustrationer, følelser osv. hun i kraft af sin alder og udvikling har, men det er også okay at du en gang imellem bare er for træt eller har en lidt for kort lunte, som betyder at du lige kom til at råbe lidt for højt eller lignende.
Det er dejligt at hun er bevidst om at du har en baby i maven. Men hun forstår naturligvis ikke hvad det er og hvad det kommer til at betyde på sigt. Hun kan heller ikke forholde sig til tid og der er stadig rigtig mange måneder til babyen kommer. Derfor kan det være udmærket ikke at tale alt for meget om det endnu men forsøge at lade dagligdagen være fuldstændig som den plejer.
Det kan være en rigtig god idé at låne bøger om det, både om hvordan babyen vokser inde i maven, men også om hvordan det er at have en baby i huset, hvad den laver (spise, sove, skifte ble) så hun får en idé om at der ikke kommer en ud, som man kan lege med ...
Rigtig meget held og lykke med det hele fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Slå
Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.
Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....
Dåb
Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.
I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.
Før dåben skal I vælge mindst 2 og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.
Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.
Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder