Annonce

Annonce

Svar: Søvn i dagtimerne


18. september 2008

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Rasmus er en meget aktiv dreng, som gør tegn til at kravle og bevæge sig ud i verden. Dette er ofte sammenhængende med at barnet aldersmæssigt går igennem separationsfasen, som betyder, at der sker rigtig meget med ham både motorisk og mentalt.

Han har på den ene side en stor motorisk uro og har derfor meget svært ved at finde roen, slappe af i kroppen og overgive sig til søvnen. At du således er nødt til at stå hos ham, holde hans hænder og holde dine hænder på hans krop, for at han kan overgive sig til søvnen lyder således helt normalt. Samtidig har han en stor mental udvikling - alt hvad han oplever i løbet af dagen skal bearbejdes i drømme og det betyder at han lige nu drømmer mere end du tidligere har oplevet. Han har altså rigtig meget uro både motorisk og mentalt og 8-9 måneders alderen er derfor en alder, hvor rigtig mange forældre oplever søvnen og det at få gode søvnvaner som et stort problem.

Det hjælper nogle gange at putte barnet lidt senere, end du f.eks. gør lige nu. Man kunne altså godt forestille sig at Rasmus vil have lettere ved at falde i søvn og sove formiddagslur, hvis du først putter ham kl. 10 og ikke allerede kl. 9-9.30. Det kan bestemt være et forsøg værd.

Det samme kan gøre sig gældende omkring middagsluren. Hvis han hører til de børn, som ikke har behov for særlig meget søvn, så vil det måske hjælpe at du først putter ham kl. 14 og han så sover fra 14-15 ...

Andre gange handler det naturligvis om at barnet bliver puttet for sent, men som du beskriver din dreng, så tænker jeg at I skal forsøge om ikke I i første omgang kan få ham til at sove lidt længere og bedre ved at putte ham lidt senere. Det kan også være en fordel i forhold til at kunne springe den sene lur over om eftermiddagen - det er lidt uhensigtsmæssigt, hvis I ...


Annonce

... er nødt til at trille ham der, for at få ham til at sove mere .. det er godt for ham og for hans rytme generelt - tidspunkt for putning til natten om aftenen osv. at han kun sover to lure dagligt. Sover han alt for sent om dagen, så vil det påvirke hans nattesøvn og det er der ingen grund til.

Det er umiddelbart ellers det rigtige du gør. Du skal putte din dreng, lulle ham til ro, prøve at holde dig i nærheden og hjælpe ham videre på samme måde, når du oplever at han er ved at vågne op. Lykkes det ikke må du tage ham op, lulle ham til ro i dine arme og forsøge at få ham til at sove videre, putte ham igen. Andre gange er du nødt til at tage ham op, acceptere at han ikke vil sove mere og så må du satse på at han så tager en lidt længere middagslur.

Din dreng kan jo tilsyneladende godt sove længere tid. Du fortæller at der ingen problemer er, når du kører ham i klapvognen, så sover han gerne længe. Det lyder altså som om at det er netop skiftet fra den ene søvnfase til den anden, som er svær og der er ikke andet at gøre end at forsøge at være parat og lulle ham videre, når du fornemmer at han er ved at vågne.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Prøv ikke at bekymre dig så meget om, hvordan det skal gå når han skal passes. Det er slet ikke sikkert at det bliver noget problem. Der sker så meget nyt, mange nye indtryk, mange ressourcer som gør ham mere træt. Samtidig er det en helt ny rutine, en ny måde at blive puttet på og det ændrer bare nogle gange en masse - det ses ofte at dagplejer eller pædagoger ikke har problemer med at putte - det er kun derhjemme det er svært ... :o)

Så ikke så meget ny løsning herfra, men lidt forklaring på hvad der sker og så må du forsøge at holde fast i det du gør, som lyder rigtigt. Forsøge at putte lidt senere og ellers gøre som du gør.

Rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer præmatur

Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:

D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:

Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.

Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...

Læs mere i Babylex

Bug Buster

Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.

Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.

Du kan købe "Bug Buster"...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en vidunderlig website - du gør virkelig et fantastisk stykke arbejde.

Karina, mor til dreng 5 måneder


Annonce