Svar: Hvornår er det realistisk at putte i egen seng?
Kære Camilla
Især i 4-6 måneders alderen begynder der ofte at komme lidt mere struktur på hverdagen, lidt mere fast rytme. Barnet sover ofte 3 lure dagligt, begynder med lidt skemad som ligger på faste tidspunkter i løbet af dagen og barnets søvn ændrer sig også i denne alder. Det betyder at man i denne alder med fordel kan begynde at lave lidt fast struktur omkring det at skulle sove - en helt fast rytme, hvor barnet f.eks. får skemad, bliver ammet, bliver skiftet, evt ammet igen og herefter bliver barnet så puttet.
I den forbindelse vil det være rigtig fornuftigt at putte barnet på det tidspunkt hvor han er træt og rolig, afslappet, men ikke sover helt. Han skal altså registrere hvor han bliver lagt, hvor han forventes at falde i søvn og det vil være rigtig godt at indføre et helt fast ritual for putning. Det vil sige en fast måde at kærtegne på, de samme beroligende ord, en sutteklud ved ansigtet osv.
Nogle gange vil man være nødt ...
... til at stå hos barnet, berolige, vugge lidt imens barnet ligger ned, kærtegne, holde suttekluden ved ansigtet osv. andre gange kan man godt gå og barnet vil selv kunne falde i søvn. Hvis man skal bruge forholdsvis lang tid på at få barnet til at overgive sig til søvnen (som du op til 45 minutter), så vil det være en god idé at forsøge at putte ham lidt senere.
Du skal forestille dig at der er et søvntog og at det handler om at springe på toget, når det kommer til perron. Hvis du kommer for tidligt, så kan du ikke falde i søvn, hvis du kommer for sent og søvntoget er kørt, så kan det ikke svare sig at vente på perronen, så kan du ligeså godt gå væk og vente på at næste søvntog passerer og så håbe på at du når det ... Min tanke her er altså at du enten skal forsøge at putte ham lidt tidligere eller alternativt lidt senere, for at se om ikke det kan afkorte den tid der går inden han falder i søvn.
Håber mine tanker hjælper lidt videre på vej:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
Viden om børn:
Erstatning - modermælk
Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.
Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...
Renlighed
Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.
De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.
At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.