Annonce

Annonce

Svar: Virkelig dårlig søvn


10. september 2008

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mette

Tak for dit brev. Hannibal lyder til at være en stor, sund og dejlig dreng - han har fået rigtig godt med mælk hos dig og det lyder helt rigtigt at I nu er begyndt med lidt skemad. Han er ganske givet sulten og det vil være rigtig godt med skemad 2 gange dagligt.

Derudover tænker jeg at du skal forsøge at have en nogenlunde fast plan for dagen, det vil sige faste tidspunkter hvor du ammer ham, giver ham skemad og hvor du putter ham til søvn. En helt fast rytme, vil også hjælpe jer om natten.

Der er dog en meget vigtigt ting og det handler om måden du putter ham på. Ikke bare om natten, men hele dagen igennem. Det er her vigtigt at det foregår på samme måde og så er det meget vigtigt at du ikke ammer ham i søvn og ikke lader ham falde i søvn i dine arme, i din favn.

Det er sådan at vi alle har brug for det der hedder søvn-associationer. En søvnassociation er det vi forbinder med at skulle sove, det der får os til at falde til ro, det som gør os afslappede og parate til at overgive os til søvnen. Det er forskelligt hvad vi har behov for - nogen har brug for at læse, andre for at høre et bestemt stykke musik, atter andre sover bedst med en bestemt pude osv.

Det er helt naturligt at små børn forbinder det at få brystet eller blive vugget i favn eller at få en sut med at skulle sove. Det er måden de finder roen og overgiver sig til søvnen - sut, bryst, favn osv. er deres søvnassociation. Men som du beskriver Hannibal, så lyder det som om at han har brug for at I ændrer på denne vane, ellers risikerer du at han fortsat vil vågne nat efter nat de næste mange måneder - det bliver ikke lettere at ændre på det, du er nødt til at gøre nogle ting anderledes lige nu ...

Hannibal forbinder det at skulle sove med at være i din favn og med at få bryst. Han har lært at det er sådan han skal falde i søvn og hvis han ikke har dit bryst eller mærker din favn, så er han ikke i stand til at sove godt og længe. Når han vågner, så mangler han brystet, søger det igen og får han det, så sover han rigtig godt igen. Nægter du ham brystet, så bliver han naturligt frustreret og ulykkelig, hvordan skal han falde i søvn uden, det har han jo aldrig lært.

Vi vågner alle sammen flere gang i løbet af natten, vi vågner hver gang vi bevæger os fra en søvnfase til en anden. Vi skal lige hav ændret stilling, sparker dynen lidt af, skal have dynen om os igen, drejer lidt rundt osv. og det gør Hannibal også. Hvis han falder i søvn i din favn, så vil han ikke kunne finde roen igen og ...


Annonce

... komme videre i søvnen, så vil han kun kunne sove godt, hvis han er tilbage i din favn. Det betyder at hver gang du tager ham op, vugger ham, flytter ham frem og tilbage fra din seng og hans seng, så bliver han forvirret, han kan ikke finde ud af hvor han er og så vågner han igen.

Hannibal har derfor brugt for at falde i søvn, der hvor du vil have ham til at sove og det er det, du skal hjælpe ham med. Men han har naturligvis også et mælkebehov der skal stilles og her er det så vigtigt at du ammer ham, men at du samtidig putter ham inden han falder i søvn ved brystet. Han skal have sin mælk og den ro og den tryghed det giver - men han skal ikke falde i søvn ved brystet. Du skal derfor lægge ham fra dig, når du fornemmer at han er vågen nok til at registrere hvor han skal sove men samtidig træt nok til så at falde i søvn der.

Du skal så i stedet prøve at holde dine hænder på ham, give ham en sutteklud ved ansigtet, bruge et beroligende "sshhh" eller "sssååå" som Elizabeth Pantley også beskriver. Netop disse må lyde vil han på sigt forbinde med ro og du skal altså forsøge at komme væk derfra hvor brystet og favnen er det han forbinder med at sove, til der hvor dine kærtegn og berøring og lyde er det han forbinder med at skulle falde i søvn.

Det er derfor meget vigtigt at du nu ændrer putterutinen og tilfører din dreng en ny søvnassociation, som I kan leve med allesammen - ikke bare nu, men de næste mange måneder.

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre, nogle børn har behov for en morgenamning, når de vågner og dagen starter og det er helt okay.

Formiddag 9.30: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Grød med frugtmos, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13

Eftermiddag 16-17: Ammes

Powernapper ½ times tid

Aften 18: Grøntsagsmos, vand af kop.

Flaske med vælling og puttes til natten ca kl. 20

Sen aften 23-24: Ammes

Nat 23.30-05.30: Ammes evt x 1 midt om natten, de fleste børn er 6 måneder inden de kan undvære denne amning.

Det er naturligvis sådan at du sen aften og om natten ikke kan tilbyde ham brystet og putte ham imens han er vågen og sådan må det være. Men i løbet af dagen, er det vigtigt at du får indført nye rutiner, som du så stille og roligt kan overføre til natten, når han vågner. Du vil således i 6 måneders alderen også kunne bruge disse rutiner, når han vågner midt om natten for at få mælk.

Jeg håber mine tanker hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flaskegivning

Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.

Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...

Læs mere i Babylex

Hormonbehandling

Hormonbehandling i forbindelse med fertilitet bliver brugt til at stimulere æggestokkene til at udvikle og modne flere ægblærer (follikler). Ved en almindelig cyklus udvikles normalt én ægblære, og ved hormonstimulation tilstræber man, at der modnes mindst 4 æg. I nogle tilfælde kan der udtages mellem 8-12 æg.

Der findes forskellige typer af hormonbehandling, og hvilken type der vælges afhænger af den enkelte kvinde, årsagerne til barnløshed, og evt. tidligere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit uddybende svar..... Der er lige pludselig en masse ting der hænger bedre sammen for mig.

Tak fra Anja, med mindre ondt i brysterne


Annonce