Annonce

Annonce

Svar: Motorik, mad- og soveplan


10. september 2008

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Det er en rigtig god idé at øge din drengs indtag af skemad og det vil som du siger være rigtig fint at indføre havregrød eller øllebrød (du kan variere) om morgenen, som morgenmad. Disse grødtyper har ofte en rigtig fin virkning på maven. Derudover kan du de dage, hvor du giver havregrød om morgenen, f.eks. give øllebrød til frokost og de dage hvor du giver øllebrød om morgenen, kan du give grøntsagsmos til frokost. Du kan også bare vælge at tilbyde grød om morgenen og grøntsagsmos til frokost og aften - det afhænger helt af hvordan hans mave fungerer bedst.

Det vil være rigtig godt at du nu også begynder at variere indtaget af grøntsager mere. Det er vigtigt for at holde maven igang og han må også meget gerne få lidt kogt kød og fisk i grøntsagsmosen og laver du lidt sovs om aftenen til jer selv, så kan han også få lidt af dette på sin mos. Rodfrugtsmos er ofte et hit hos børn - du kan lave det selv eller købe det på glas.

Det er også helt fint at tilbyde ham frugtmos, hold igen med banan, som kan virke lidt forstoppende på nogle børn. Giv i stedet sveskemos, ferskenmos og lignende. I kan lave det selv eller købe det på glas. Giv ham også gerne frisk frugt i hånden. Start med den bløde frugt - det kan være appelsinbåde, stykker af melon, blomme, fersken, nektarin og lignende.

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre

Morgen 7.30-8: Havregrød eller øllebrød, vand af kop.

Formiddag 9.30: Lidt frugtmos med jerntilskud, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur ca kl. 10

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop. Kan stille og roligt også begynde at få lidt brødskorper, agurkeskiver eller lignende i hånden.

Ammes og puttes til middagslur ca 13.30

Eftermiddag 16: Ammes

Powernap begynder at kunne blive sprunget over

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet bliver stille og roligt mere og mere af jeres mad. Tilbydes igen lidt brødskorper, agurkestænger og lignende i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes

Nat 23.30-05.30: Forsøge at undvære amning

Når du forsøger at springe amningen over midt nat, så er det naturligvis vigtigt at du sikrer dig at han har fået, hvad han behøver i løbet af dagen. Følger du ovenstående plan burde dette være tilfældet og han har ernæringsmæssigt ikke behov for mælk midt om natten mere.

Du skal passe på med at tilbyde sutten i stedet for. Det er vigtigt at han lærer at ...


Annonce

... falde i søvn uden at have noget i munden, ellers risikerer du at han fortsat vågner fordi han mangler sutten ...

En blid overgang kan være at du fortsat tilbyder brystet, men gør det meget kortvarigt. Det vil sige at du hele tiden forsøger at trække brystvorten ud af munden og i stedet giver du ham en hånd at holde i, en sutteklud ved ansigtet, kærtegner ham på en bestemt måde, bruger et stille "ssshhh". Altså små ting, som på sigt vil kunne berolige ham i stedet for amning, små ting du kan give ham selvom han sover i sin egen seng. Små ting, som far også kan overtage ...

Det er en god idé at holde mængden af skemad lidt nede, så du er sikker på at han har plads i maven til mælk/væske. Det er vigtigt at han får væske nok for at maven fungerer. Samtidig vil han, hvis han spiser så store mængder skemad at der ikke er plads i maven til væske - naturligt søge brystet ekstra om natten. Så prøv fortsat at holde mængden på 1-1½ dl af gangen, så han stadig vil tage brystet bagefter.

Indtil maven fungerer og kan reguleres via kosten og væskeindtag, så er det godt at give ham laktulose. Det er derfor rigtig fint at I holder fast i det, også selvom en forholdsvis stor mængde er nødvendig. Det vigtigste er at hans mave fungerer. Laktulosen skal udtrappes langsomt, når I forsøger det, men lige nu er det fint at bibeholde den mængde der fungerer.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Med hensyn til at trille, så lyder det som om at han ikke helt er nået dertil endnu ... det skønner jeg fordi du fortæller at han ikke i maveliggende stilling kommer op på albuerne.

Det er rigtig vigtigt at I tumler med ham, sørger for at trille ham rundt, danser med ham, svinger ham, giver ham 'luftture', gynger ham osv. Jo mere i kan bevæge ham i alle retninger jo bedre er det for hans motoriske udvikling videre frem og så skal han naturligvis fortsat lægges på maven når han er vågen.

Hvis han slet ikke viser interesse for at begynde at trille eller viser tegn på at ville støtte mere på sine arme, så synes jeg du skal tale med lægen eller sundhedsplejersken. Jeg mener at der i kommunen hvor du bor, er børnefysioterapeuter ansat, som kan undersøge din dreng og give dig råd og vejledning omkring hvordan du kan styrke hans motorik.

Men lige nu skal du fokusere på at han skal tumles med, jo mere jo bedre og lad os så se om ikke det stille og roligt kommer, som du selv skriver, så kom han sent igang med at ligge på maven og det kan sagtens spille ind:o)

Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke med ham og fortsat god weekend:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkage

Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.

Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Bøvse

Når babyer spiser, sluger de ofte en masse luft. Derfor har mange brug for at bøvse efter et måltid.

Den nemmeste måde at dit barn kan komme af med luften på er hvis du lægger barnet op mod skulderen og klapper eller stryger forsigtigt på ryggen. Hold barnet så højt, at barnets arme bliver løftet, så har luften lettere ved at komme ud.

Du kan også sidde med barnet foran dig på dit skød eller lægge barnet på din underarm og gå lidt rundt.

Spædbørn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dine hurtige svar, dine tanker og gode råd hjælper mig meget!

Knus fra mig


Annonce